Parttime werken is geen luxe voor mantelzorgers

De afgelopen weken hebben we een aantal berichten gevolgd op Twitter over parttime werken. De stelling was dat vooral vrouwen de keuze voor parttime-werken uit luiheid en/of luxe maken. Dat ze door deze instelling te weinig bij dragen aan de Nederlandse economie en dat ze eigenlijk profiteren van anderen. Een kortzichtig beeld vinden wij.

Ook wij zijn parttime gaan werken als ZZP’er. Minder werken en vooral flexibel werken. Maar niet omdat wij een luxe en lui bestaan wilden hebben, maar noodgedwongen door de druk van het mantelzorgen. Een volledige baan was gewoon niet meer vol te houden naast alle zorgtaken. Hiermee hebben we direct een deel van ons inkomen ingeleverd en bouwen we nu geen of minder pensioen op.

Maar goed, dat doe je uit liefde voor een dierbare. Je wilt namelijk dat het goed blijft gaan. Dat je daarmee ook een deel van je financiële onafhankelijkheid opoffert, dat neem je op de koop toe. Maar om dan neergezet te worden als profiteur, dat gaat ons echt te ver. Alsof er in onze vrije en niet-betaalde uren niets gebeurt. Of we heerlijk op de bank zitten en genieten van de rust.

Nee, de werkelijkheid is echt anders. Er wordt namelijk steeds een groter beroep gedaan op de mantelzorgers om de zorg betaalbaar te houden. De waarde van de inzet van mantelzorgers in Nederland wordt geschat op 22 miljard euro. Omgerekend hebben we het dan over 1,5 miljard onzichtbare arbeidsuren per jaar. Als deze taken door een professional overgenomen moeten worden, dan zijn de kosten tussen de 32 en 44 miljard euro.

Mantelzorgers verdienen dus niets aan al die zorgtaken en besparen de maatschappij wel vele miljarden per jaar. Zij leveren hiermee een enorme bijdrage aan de economie in dit land. Dit zet de luxe van parttime werkende mantelzorgers ineens in een ander daglicht. Met elkaar voeren mantelzorgers onbetaald en ongezien 850.000 fulltimebanen per jaar uit. Ook blijkt dat zij veel meer uren werken dan een gemiddelde fulltime functie in het bedrijfsleven.

Met het blootleggen van deze uren, kosten en inzet, blijkt de werkelijkheid toch echt anders in elkaar te zitten. Laten we maar eens een brede maatschappelijke discussie voeren over de echte waarde, positie en waardering van mantelzorg in Nederland. Want parttime werken is voor mantelzorgers echt geen luxe.

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top