skip to Main Content
‘Ouders Met Een Ziek Kind Krijgen Geen Geld Meer’ #pgb

‘Ouders met een ziek kind krijgen geen geld meer’ #pgb

Tientallen ouders in de regio’s Drechtsteden, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Hoeksche Waard krijgen ten onrechte geen geld voor het verzorgen van hun zieke of beperkte kind. Dat stelt het Ouderplatform Zuid-Holland-Zuid, dat alarm slaat bij de 17 gemeenten en het ministerie, aldus het AD.

Ouders van een kind dat intensieve zorg nodig heeft, kunnen via de gemeente een persoonsgebonden budget aanvragen voor die zorg. Van dat geld kan een professional worden betaald, maar veel ouders kiezen ervoor om zelf voor hun kind te zorgen. ,,Dat is ook zoals het wettelijk bedoeld is, want dat is nog goedkoper voor de samenleving ook”, zegt Anke-Elze Rietstap van Ouderplatform Zuid-Holland-Zuid. Volgens haar is het echter steeds vaker zo dat ouders die budget aanvragen, ‘nee’ te horen krijgen. ,,Er komen uit de 17 gemeenten op dit moment meer signalen dan ooit binnen, dat het pgb wordt afgewezen, of sterk verminderd, juist omdát de hulp wordt geleverd door familieleden.”

Bezwaar

Rietstap heeft de indruk dat dat gebeurt omwille van bezuinigingen. ,,Maar het is compleet onterecht. Ouders hebben gewoon recht op dat geld.” Ze schat dat het om tientallen gezinnen gaat die zo in de problemen komen. ,,Maar het kunnen er ook honderden zijn, van wie wij het niet weten.”

Rechtszaken

Het gaat om ouders van kinderen met bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of autisme. Zij lopen volgens het platform geld mis en beseffen lang niet altijd dat ze dat aan kunnen vechten. ,,Het is geld dat ze keihard nodig hebben. Ze kunnen immers niet werken, als ze voor hun kind moeten zorgen. Bij de afwijzing krijgen de ouders te horen dat ze dan maar bezwaar moeten aantekenen.” De afwijzing aanvechten, soms zelfs via de rechter, heeft volgens Rietstap vrijwel altijd effect. ,,Elders in het land zijn al meerdere rechtszaken geweest, die ouders kregen in alle gevallen uiteindelijk gelijk. Maar de afhandeling kan maanden duren, soms zelfs twee jaar. Die tijd is er niet.”

Ministerie

De Stichting Jeugdteams Zuid-Holland-Zuid voert het beleid uit. Die stichting wordt aangestuurd door Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland-Zuid, waarin de 17 gemeenten samenwerken. Namens beide organisaties laat een woordvoerster weten dat de brief van het Ouderplatform begin deze week is ontvangen. Of er inderdaad tientallen gezinnen ten onrechte geen pgb ontvangen, kan ze bevestigen noch ontkennen. ,,Wij gaan hier heel goed naar kijken en zullen ook met het platform in gesprek gaan, de kwestie heeft onze volledige aandacht.” In de loop van volgende week kan het platform een reactie verwachten, laat ze weten.

Het Ouderplatform heeft niet alleen alle 17 gemeenteraden, de jeugdteams en de Serviceorganisatie aangeschreven, maar ook een exemplaar van de brief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X