Ouderenzorg heeft niets te maken met opvoeding

Er zijn zoveel berichten over hoe de rollen worden omgedraaid als je eenmaal voor je ouders zorgt. Misschien zijn de mantelzorgers die dat zeggen zo overweldigd door alles wat er bij de mantelzorg komt kijken dat ze niet eens nadenken over wat ze zeggen.

Hebben opvoeding en ouderenzorg echt iets gemeen? Ouderschap gaat over het helpen van je kinderen, je begeleidt ze bij het ontdekken van de wereld en hoe ze zich die wereld eigen kunnen maken.

Ouderenzorg is proberen de klap te verlichten die in iemands hoofd optreedt als zijn of haar wereld alsmaar kleiner wordt. De lijst van dingen die ze kunnen doen wordt steeds korter, en er komt dus steeds meer op jouw schouders terecht.

Kinderen zijn blij en enthousiast om de wereld te ontdekken. De ouderen zijn vaak verbitterd dat die wereld grotendeels van hen wordt afgenomen. Kinderen krijgen steeds meer verantwoordelijkheden en worden onafhankelijker. Van ouderen worden langzaamaan veel van die dingen ontnomen.

Het is normaal dat ouders hun kinderen vertellen wat ze moeten doen en hen uitleggen hoe de wereld werkt. Ouderen hebben hun eigen opties en keuzes die gerespecteerd moeten worden, zelfs als hun mentale capaciteiten hen in de steek laten. Zoveel ouderen worden gevangenen in hun eigen lichaam, of hun lichaam blijft sterk terwijl hun geest faalt.

De zorg voor oudere familieleden is veel minder een keuze dan het krijgen van een kind. Natuurlijk zijn niet alle zwangerschappen gepland, maar over het algemeen hebben mensen een aantal keuzes. Als je eenmaal geboren bent, verwacht de hele wereld dat je voor je ouders zorgt als ze onvermijdelijk ouder of ziek worden.

Kinderen gaan naar school, zodat de ouders gewoon kunnen blijven werken. Er zijn overal verschillende scholen beschikbaar, maar voor ouderen zijn er maar een beperkt aantal dagprogramma’s. Gezonde kinderen bezoeken misschien een paar keer per jaar een dokter, maar ouderen, met vaak meerdere chronische aandoeningen, zien soms wel twee dokters per week.

Kinderen komen met een vrijwel blanco lei ter wereld, maar als mantelzorger voor een ouder merk je dat je voor iemand zorgt waar je emotionele bagage van meedraagt. Er zijn veel ouders die verkeerde beslissingen hebben genomen wat betreft financiën en gezondheid bijvoorbeeld. Helaas komen die verkeerde beslissingen terecht bij de kinderen die uiteindelijk voor hen zorgen.

Het opvoeden van een gezond kind en de zorg voor oude ouders zijn twee dingen in het leven die zowel ongelooflijk moeilijk, als ongelooflijk de moeite waard zijn. Ze hebben echter weinig gemeen. Iedereen die ja knikt bij het idee dat deze twee dingen hetzelfde zijn, denkt niet na, en helaas kunnen we de situatie niet verbeteren als we die niet begrijpen.

Geschreven door J.N.G.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Mijn ouders hebben in hun leven verkeerde beslissingen genomen, ook binnen het gezin en het was erg lastig toen de andere kinderen dit later als excuses gebruikten om niet voor hun ouders te zorgen. Ze bezochten hun ouders niet eens en kwamen alleen nog naar de uitvaart.
    De last op mijn schouders werd daardoor erg zwaar en soms moeilijk te dragen. Mijn ouders begrepen niet waarom de kinderen niet kwamen, “ze houden niet van mij”.
    En voor mij, ik stond alleen met de mantelzorg en ik was ook boos op de anderen omdat ze mijn ouders en mijzelf zo in de steek lieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top