Open sollicitatie om mee te doen met het nationale Mantelzorgplan

Ergens in Nederland wordt er druk geschreven aan een landelijk mantelzorgplan. Eind maart heeft de staatssecretaris van VWS in een Kamerdebat aangegeven dat er voor Prinsjesdag 2022 een mantelzorgplan ligt.

De staatssecretaris benadrukt dat een goede ondersteuning en waardering van mantelzorgers heel belangrijk is. Daarnaast moet het nieuwe mantelzorgplan de knelpunten en onwenselijke zaken uit allerlei eerdere plannen, rapporten en akkoorden oplossen.

Een behoorlijk belangrijk plan gaat dit dus worden. Als mantelzorgers met veel ervaring en vanuit de stichting Mantelzorgelijk lijkt dit een uitgelezen kans om gericht input te geven. Niet alleen praten over mantelzorgers, maar vooral praten met mantelzorgers. Dus hierbij een open sollicitatie vanuit Mantelzorgelijk aan de staatssecretaris van VWS:

Geachte heer van Ooijen, 

 We begrijpen dat u op dit moment druk bezig bent om een landelijk Mantelzorgplan op te stellen. Een integrale aanpak om de mantelzorgers beter te ondersteunen en hun bijdrage te erkennen en te waarderen. Een plan waarin ook knelpunten en schrijnende problemen zullen worden opgelost.

 Vanuit onze eigen ervaring denken wij een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de inhoud van uw plan. Daarnaast hebben we ook een grote achterban die we kunnen raadplegen als ervaringsdeskundigen. We weten dat ook zij bereid zijn om over hun eigen toekomst mee te denken.

 Wat zou het mooi zijn dat het een plan wordt dat aansluit bij het leven en de zorgen van mantelzorgers. Dat het niet alleen gaat over nog meer bezuinigingen, maar dat het echt iets gaat bijdragen aan het welzijn van mantelzorgers. Want wie weten het beter dan de mantelzorgers zelf?

 We realiseren ons dat er nog maar een korte periode rest om onze mening, punten en ervaringen te kunnen verwerken. U bent nu met zomerreces tot 5 september en het plan moet vóór 22 september gereed zijn. Maar zoals altijd kunnen mantelzorgers zeer effectief met hun tijd en energie omgaan, dus wij zien dit niet als een obstakel.

 Wij hopen zo snel als mogelijk een reactie van u te ontvangen zodat we in onze planning hier rekening mee kunnen houden. Mocht het zo zijn dat u geen gebruik wilt maken van ons aanbod, dan zien wij graag een gemotiveerde afwijzing tegemoet.

 Wij wensen u een fijn zomerreces, maar vooral wensen wij alle mantelzorgers een rustige zomer en een rooskleuriger toekomst toe.

 Met vriendelijke groet,

Stichting Mantelzorgelijk

Marjolijn en Margreet

PS: we zijn ook bereid om met de minister van Langdurige Zorg, Conny Helder, in gesprek te gaan over de effecten van de recent verschenen WOZO. Daar vinden we ook iets van.

 

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Beste Marjolein en Margreet,

  Prima en perfecte brief, waar ik als mantelzorger van 10 jaar, volledig achtersta!
  Ik wens de mantelzorger daarnaast als ervaringsdeskundige een officiële rechtspositie toe, veel zal dan makkelijker te regelen en organiseren zijn. Op veel terreinen wordt de mantelzorger (nog steeds) niet serieus genomen.
  Een mate van rechtspositie voorkomt ook veel misvatting en misbruik van de term.

  Ik wens jullie enorm veel succes!

  Met vriendelijke groeten,
  Jeminka van Rieck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top