Open brief aan de minister van Langdurige Zorg, Conny Helder

Geachte minister, beste mevrouw Helder,

Ondanks de forse groei van het aantal zorgvragende ouderen de komende jaren, komen er geen extra verpleeghuisplekken bij. Dit hoorden wij u vorige week zeggen in het Max programma Meldpunt. De reden die u opgaf: personeelsgebrek. Er staan op dit moment ruim 18.000 mensen op de wachtlijst voor een verpleeghuisplek. Het gaat over mensen die, mede door ons als mantelzorgers, noodgedwongen thuis verzorgd worden. Dat worden er snel meer. Wat een gruwelijk vooruitzicht voor al die zwaar belaste mantelzorgers die nu nóg Langer Thuis moeten blijven zorgen!

Wij zijn werkelijk geschokt, beste mevrouw Helder. Uw onverwachte en onbegrijpelijke besluit raakt niet alleen ons, als mantelzorgers, maar ook de thuiszorgsector en de verpleeghuissector. Medio 2021 werd immers nog een akkoord bereikt tussen de zorgsector en het ministerie van VWS. Er zouden in 2026 25.000 extra verpleegzorgplekken gerealiseerd zijn. Daarna zouden in een tijdsbestek van 5 jaar nog eens 25.000 plekken worden toegevoegd. Dat gaat deels over uitbreiding van het aantal bedden in verpleeghuizen. Maar deels gaat het ook om uitbreiding van de verpleegzorg op plekken waar mensen nog zelfstandig (thuis)wonen. De plekken waar wij als mantelzorgers de boel proberen draaiende te houden.

En hoe gaat het met deze mantelzorgers thuis? Dramatisch, geloof ons maar. Daar kampen ze door de coronacrisis al een tijd met veel uitval en tekorten, zijn roosters niet meer in te vullen en wordt er van mantelzorgers steeds vaker verwacht dat zij bepaalde, zelfs medische, zorgtaken gewoon zelf uitvoeren. Zonder enige medische kennis en ervaring. Hoe dan, mevrouw Helder? Dat vraagt toch om ellende?

Als mensen nóg Langer Thuis moeten blijven wonen, maar wel steeds complexere zorg nodig hebben, zal je daar als overheid toch écht in moeten blijven investeren. Niet alleen in professionele zorg, maar ook in mantelzorg. Een toekomstbestendig zorgsysteem is hard nodig. Het gaat dan over goede beloning voor goede zorg, over het schrappen van alle bizarre bureaucratie en over respectvolle omgang met onze ouderen door volwaardige zorg op een goede plek te bieden. Je kunt het als overheid echt niet maken om zorgvragers, hun mantelzorgers en de zorgverleners hier aan hun lot over te laten.

Wij keuren bij Mantelzorgelijk het zorgen voor dierbaren absoluut niet af, maar verzoeken u, als minister van Langdurige Zorg, bij toekomstplannen en beleid wel realistisch te blijven. De overheid moet om te beginnen stoppen om zich rijk te rekenen over de inzet van (gratis) mantelzorgers. U schat in het Haagsche de mogelijkheden van mantelzorgers echt veel te rooskleurig in. U verwacht tomeloze inzet van mantelzorgers, in de thuissituatie en in de verpleeghuizen, om personeelsgebrek en bezuinigingen op te vangen.

Maar weet u? Er wordt hier door de overheid een grote denkfout gemaakt. De mantelzorgers van vandaag zijn echt niet alleen gepensioneerde ouderen of de thuisblijf-moeders van vroeger. De grootste groep mantelzorgers is nu tussen de 45 en 65 jaar. Zij hebben vaak een druk gezin en een betaalde baan om alle -steeds duurder wordende- vaste lasten te kunnen blijven betalen. Die groep, mevrouw Helder, is inmiddels het zwaarst geraakt en overbelast. Zij moesten de afgelopen jaren te vaak de grenzen van hun kunnen over, omwille van naastenzorg. Het is voor deze groep dus niet een kwestie van niet willen, maar van niet langer kunnen zorgen.

En voor al die mantelzorgers, mevrouw Helder, moet dus zo snel mogelijk iets structureels gedaan worden. Hoe? Wij geven u graag wat belangrijke input zodat u dit mee kunt nemen in een gedegen lange-termijn-visie:

  • Baseer het beleid op een representatief deel van de mantelzorgers en erken hierin de verschillende groepen met hun eigen opgave;
  • Compenseer het inkomensverlies van mantelzorgers die minder zijn gaan werken, onbetaald zorgverlof opnemen of die moeten stoppen met werken om te kunnen zorgen;
  • Lever transparante ondersteuning gebaseerd op de behoefte, situatie en vragen van de mantelzorger;
  • Oormerk het geld wat beschikbaar wordt gesteld aan de gemeenten voor de ondersteuning van mantelzorgers;
  • Zorg dat de gemeenten zich duidelijker verantwoorden over de kwaliteit van mantelzorgondersteuning en spreek ze aan op ontmoedigingsbeleid;
  • Geef mantelzorgers een volwaardige positie in de maatschappij;
  • Maak de mantelzorger een volwaardig partner in de zorg voor hun dierbaren, ze zijn de nieuwe hoeksteen van het zorgsysteem;
  • Verplicht werkgevers tot een gericht mantelzorgbeleid;
  • Erken de diversiteit binnen mantelzorgers, we zijn namelijk geen eenheidsworst!

 

Uiteraard zijn wij vanuit Mantelzorgelijk altijd bereid om met u mee te denken. Wij zijn immers zelf de doelgroep, hebben kennis en ervaring en weten hoe beleid uiteindelijk uitpakt in de praktijk. Een aanwinst, als het aankomt op nieuw te maken beleid, wat u? En vergeet daarbij niet dat ook ú de mantelzorger van de toekomst zult zijn.

Met vriendelijke groeten,

Margreet van der Voort
Marjolijn Bruurs
Stichting Mantelzorgelijk

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. wat een goed brief, zo helemaal waar, het beste is als mw. van helder eens mee komt draaien in verschillende gezinnen, dan zie je de nood het best, niet vanachter je bureau! Ik ben lichamelijk ziek geworden van al het mantelzorgen voor 2 personen, ben 71 jaar, maar moet toch door, u zou in de ziektewet kunnen, ik niet, u krijgt een fors salaris, ik van de gemeente 100 euro/PER JAAR!!!!

  1. Dankjewel Grada. Wij hebben deze brief ook doorgestuurd naar diverse kamerleden met zorg in hun pakket. Verschillende kamerleden hebben ons terug gemaild met de mededeling dat ze onze brief en input meenemen in toekomstige debatten. Laten we hopen dat het iets uithaalt.

  2. Ik lees nu pas jullie brief naar minister Conny Helder.
   Eigenlijk nav wat nu haar voorstel is om sensoren in luiers van ouderen te plaatsen om zo nog meer personeel aan de zorg te omtrekken.
   Heeft deze vrouw die altijd in de ouderenzorg heeft gewerkt haar verstand verloren? Of zit ze zelf nog in de luiers?
   Ik ben ook een opgebrande mantelzorger van 63, WAO en heb al
   21 jaar de zorg voor mijn inmiddels 94 jarige moeder die ook op een wachtlijst voor een plaats in een verzorgingshuis erbij.
   Ben zelf 63 x geopereerd, mijn
   Werkende mam is MIJN mantelzorger en ik krijg binnenkort weer een operatie waarmee ik 12 weken gips heb aan mijn voet.
   Wie gaat er voor m’n moeder zorgen?
   Bij WMO krijg ik niet thuis als ik HH hulp gedurende mijn herstel periode vraag, want ik heb een partner.
   Die moet buiten zijn 60 urige werkweek, voor mij EN mijn moeder zorgen….
   Hebben wij straks nog kans op een oude dag?
   NEE! De aanhang van meneer Rutte, zoals Conny hebben meer met asielzoekers en andere geld vreters als met de mensen die
   Dit land mee hebben opgebouwd.
   Ik stel voor dat wij als uitgewoonde mantelzorger ook eens op het Malieveld gaan staan.
   En dat we landelijk een motie van wantrouwen indienen jegens dit hele kabinet Rutte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top