Omdenken met Berthold: Helpen of loslaten?

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar wat als alles lukt’ en ‘Huh?!

Hoe werkt het?
De eerste stap is van een probleem een feit maken. De stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Daarna kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.

Omdenken is een denktechniek, die bestaat uit twee stappen:

Deconstrueren is van het probleem een feit maken. Je neemt een probleem, haalt daar af wat-er-zou-moeten-zijn en houdt dat-wat-er-is over.
Construeren is het transformeren van bestaande feiten tot een nieuwe mogelijkheid. Je start met een feit, en kijkt wat je daar mee zou kunnen doen.

Ik ben inmiddels absolute fan van Omdenken, zeker als het gaat om mantelzorgen voor mijn vader. Sterker nog, ik pas de strategieën van Berthold vaak toe, als ik tegen een probleem aanloop.

In deze video geeft Berthold Gunster een antwoord op de vraag: hoe weet je wanneer je iemand z’n ding moet laten doen of iemand juist moet helpen? Berthold stelt dat je dit in beginsel nooit zeker weet. Kies ervoor om in ieder geval íets te doen en kijk hoe de werkelijkheid er op reageert

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top