Nieuwe app om je eigen WMO bijdrage te kunnen berekenen

app cakSinds vrijdag 1 april is er een app van het CAK beschikbaar. Gemeenten kunnen daarmee tijdens het keukentafelgesprek een indicatie geven van de hoogte van de eigen bijdrage Wmo.
Wmo-gebruikers kunnen met de app ook zelf inzicht in de kosten krijgen. Dat bericht Binnenlands Bestuur. ANBO juicht het initiatief toe. “Burgers hebben daardoor eerder in kaart wat de Wmo-voorziening hen gaat kosten”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.
Zorgmijding

Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) berekent en int voor alle gemeenten de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen, zoals begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp. ”De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen dat gemeenten Wmo-gebruikers beter vooraf moeten informeren over de eigen bijdragen”, aldus Den Haan. “Uit onderzoek van de Nationale Ombudsman, Binnenlands Bestuur en ANBO blijkt dat gemeenten vaak schimmig zijn over de hoogte van die bijdrage. En tot overmaat van ramp zijn er zorgvragers die afzien van de ondersteuning als ze met de eigen bijdrage worden geconfronteerd. De app is een goed middel om te weten wat het ongeveer kost. Want niet weten wat een voorziening kost leidt tot zorgmijding en dat is toch echt niet de bedoeling. Goed communiceren over de eigen bijdrage is één van de Spelregels die ANBO heeft opgesteld rondom het Wmo-onderzoek”.
Via de app moeten vijf vragen worden beantwoord over de woonsituatie, het inkomen in 2014, aow, eigen vermogen en de gemeente waar men woont. Dan wordt er een maximale periodebijdrage berekend per vier weken. De app stelt geen vraag over het soort Wmo-voorziening. Voor iedere Wmo-voorziening gelden andere uurtarieven. De tarieven die gemeenten daarvoor aan het CAK doorgeven, zijn de basis voor de berekening van de eigen bijdrage. Dat is volgens een CAK-woordvoerder ‘een bewuste keuze, want het gaat om duizenden uurtarieven en productcodes wat het erg ingewikkeld maakt’. De app is beschikbaar voor Android en IOS; naam is EB App Wmo CAK Zakelijk.
Bron: anbo.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top