skip to Main Content

Nieuw PGB-beleid van gemeente zorgt voor veel onrust

De afgelopen week worden we werkelijk overstelpt met verhalen in de categorie #pgbalarm. Heb je niet alleen de zorg om een dierbare, krijg je er ook nog een portie financiële kopzorgen bij! Jessica stuurde ons dit bericht:

image

“Als moeder zorg ik voor mijn zoon met behulp van een PGB. Afgelopen week gesprek gehad met de gemeente over een nieuwe indicatie. Let wel! We hebben het over één uurtje per dag, die ik vergoed krijg uit de PGB, de andere tijd die ik zorg vallen gewoon onder de taken van een moeder, opvoeder en mantelzorger.

Nog voor dat het gesprek met de gemeente daadwerkelijk begint,komt de medewerkster al met een stappenplan op de proppen, zorgelijk:

Stap 1) Zoek hulp binnen je eigen netwerk.
(Alsof je dat als mantelzorger niet zelf kan bedenken.. Helaas, dat is er niet!)

Stap 2) Professionele begeleiding in huis
( Tjonge, dat kost per uur meer dan dat ik kost. Helaas in ons geval niet mogelijk omdat er nog een zorgvrager in ons gezin is)

Stap 3) Uit huis plaatsing?
( Pardon? Sinds wanneer is dat beter dan een kind in zijn eigen thuissituatie houden??)

Stap 4) Als de eerste 3 stappen niet mogelijk zijn, gaat de gemeente bekijken of er een PGB kan komen (……)

Met de gemeente medewerkster die de indicatie moest doen, hebben we best een fijn gesprek gehad. Zij snapt en begrijpt héél goed dat wij de PGB nodig hebben maar helaas is zij ook aan deze regels gebonden. Maar naast het feit dat de gemeente een dergelijk stappenplan hanteert, is er nog iets veel (mantel)zorgelijkers: Er zijn namelijk GEEN uitzondering op de regels te hanteren.

Dat houdt dus in dat iedereen – in welke situatie dan ook – feitelijk over één kam geschoren wordt. Ik dacht altijd dat de PGB er is om mensen de ruimte te geven om een eigen invulling aan zorg te geven. Helaas word je dat nu dus volledig afgenomen.

In mijn ogen komt het erop neer dat de gemeente de zaak gewoon bij de verzekering/overheid terug wil leggen. Want als er professionele hulp of uithuisplaatsing is, dan hoeft de gemeente er dus niet meer voor op te draaien. Dat kan toch nooit de insteek van de transitie zijn?”

image

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties
  1. Dit is niet zoals het hoort en vind ik zeer zorgelijk! Er zijn zat organisaties, professionals maar ook mantelzorgers die heel goed binnen een PGB kunnen functioneren. PGB is meestal nog goedkoper dan ZIN ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X