skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Eetbaar Water!

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Eetbaar water!

Mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie hebben om verschillende redenen vaak uitdrogingsproblemen. Een van deze redenen is dat mensen met dementie simpelweg vergeten om water te drinken of vergeten waar ze het water kunnen vinden, zelfs als er een glas binnen handbereik op het nachtkastje staat.

Anderen vinden water niet meer lekker en vergeten dat water drinken een noodzaak is, omdat ze vaak gewoon geen dorst hebben. Weer anderen kunnen vergeten zijn hoe ze water drinken of doorslikken. Dementie patiënten met dysfagie (slikproblemen) hebben moeite om dunne vloeistoffen door te slikken en hebben verdikkingsmiddelen nodig om voldoende hydratatie te krijgen.

Wanneer iemand de laatste fases van dementie bereikt en niet voldoende water binnenkrijgt vanwege een van de hierboven genoemde redenen, zijn ze afhankelijk van de hulp van verzorgers die hen van voeding die veel water bevat en verdikte dranken of dranken met een smaakje moeten voorzien om uitdroging te voorkomen.

Mensen met dementie kunnen aan hun ziekte overlijden omdat er op dit moment nog geen geneesmiddel voor is. Maar creatieve oplossingen in hydratatietechnieken kunnen het ongemak van overmatige dorst, andere gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan uitdroging en zelfs sterven aan uitdroging, voorkomen.

Lewis Hornby merkte dat zijn oma, die aan dementie lijdt, niet genoeg vloeistof binnenkreeg en besloot iets uit te vinden dat het makkelijker voor haar maakt om de benodigde vloeistoffen binnen te krijgen.

Hij gebruikte hulpmiddelen voor sensorische deprivatie en virtual reality hulpmiddelen om meer inzicht in het probleem te krijgen. Hij sprak met een dementie psycholoog en bracht een week door in een verzorgingshuis voor mensen met dementie. Hij raadpleegde verschillende dokters en specialisten voor advies over het creëren van een hydraterend product. Vervolgens ging hij meerdere malen terug naar het verzorgingshuis om de prototypes van zijn project te testen. Alles simpelweg uit een verlangen om zijn oma, en anderen die in hetzelfde schuitje zitten, te helpen.

“Bij mensen met dementie worden de symptomen van uitdroging vaak ten onrechte toegeschreven aan hun onderliggende lichamelijke conditie, wat betekent dat het gemakkelijk onopgemerkt kan blijven tot de situatie ‘ineens’ levensbedreigend wordt,” schrijft Hornby op de James Dyson Award website. “Een jaar geleden moest mijn oma onverwacht met spoed naar het ziekenhuis, ze was ernstig uitgedroogd. Gelukkig was ze na 24 uur aan een infuus weer haar oude, vrolijke zelf.”

Waar Hornby na al zijn onderzoek mee op de proppen kwam zijn Jelly Drops.
Felgekleurde, hapklare bolletjes met vloeistof in de vorm van een druppel. Gemakkelijker door te slikken dan water maar net zo hydraterend. De druppels bestaan voor 90 procent uit water, aangevuld met geleermiddelen en elektrolyten voor hydratatie.

Er is geen bestek voor nodig. De druppels zijn stevig en gemakkelijk vast te pakken en laten geen residu achter op de handen. De verpakking heeft niets weg van een medisch hulpmiddel en is daardoor niet bedreigend. Het ziet er meer uit als een uitnodigende doos met snoepjes.

Hornby zegt dat hem is opgevallen dat mensen met dementie de kleurige Jelly Drops meteen als een traktatie herkennen en ze graag eten, zelfs als ze normaal gesproken andere voedingsmiddelen of dranken weigeren.
“De eerste keer dat ik ze aan oma aanbood, at ze zeven Jelly Drops in 10 minuten,” zegt Hornby. “Dat staat gelijk aan een volle kop water, iets dat gewoonlijk uren in beslag zou nemen en veel meer hulp zou vereisen.”

Hornby heeft ook goed nagedacht over de verpakking van zijn Jelly Drops. De doos is gemaakt van doorzichtig plastic zodat de patiënten de lekkernijen kunnen zien zonder het deksel op te hoeven tillen. Ze kunnen ze daardoor ook gemakkelijker terugvinden en doordat ze zo duidelijk zichtbaar zijn, herinneren ze zich dat ze de druppels kunnen en mogen eten.

Er is een speciaal handvat in een van de hoeken van de doos aangebracht, zodat het deksel geopend kan worden zonder de doos te hoeven neerzetten. Het deksel blijft vervolgens door middel van een vergrendelend scharnier omhoog staan, zodat er een hand vrij is om een druppel uit de doos te pakken en te verorberen. Dit is bijzonder belangrijk omdat veel dementiepatiënten moeite hebben om een serie opeenvolgende acties vooruit te plannen en uit te voeren.

Jelly Drops hebben de Helen Hamlyn Design Award, Snowdon Award for Disability, en de Dyson School of Design Engineering DESIRE Award for Social Impact gewonnen. Ze worden nu getest in andere verzorgingshuizen in Groot Brittannië en Hornby hoopt meer onderzoek te doen en binnenkort met de productie van zijn druppels te beginnen.

Hopelijk gaat deze slimme uitvinding duizenden huidige en toekomstige dementiepatiënten de hydratatie geven die ze nodig hebben om zich goed en gezond te blijven voelen – terwijl ze simpelweg genieten van een traktatie!

https://www.jellydrops.co.uk/

https://www.facebook.com/JellyDropsHydration/

Geschreven door Elizabeth Nelson
https://blog.thealzheimerssite.greatergood.com/jelly-drops/

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X