Mantelzorgers worden minder gewaardeerd

Zoals velen van ons al gemerkt hebben, daalt de jaarlijkse waardering van mantelzorgers de laatste jaren meer en meer. Waar mantelzorgers vanaf 2014 nog gewaardeerd werden met een geldbedrag, zijn steeds meer gemeenten overgegaan op cadeau- of kortingsbonnen van plaatselijke middenstanders. Ook blijkt dat in 10% van de gemeenten mantelzorgers inmiddels hélemaal geen individuele mantelzorgwaardering meer ontvangen. Juist in een tijd waar, door corona en personeelstekorten in de zorg, er steeds meer gevraagd wordt van mantelzorgers, vinden wij dat een zeer kwalijke zaak.

Uit een onlangs verschenen onderzoek van Mantelzorgnl wordt ook duidelijk hoe wisselend de gemeentelijke waardering van mantelzorgers momenteel is ingericht. Soms krijgen mantelzorgers alleen een nieuwsbrief, soms een paar kortingsbonnen en ook wordt er hier of daar nog een geldbedrag uitgekeerd. In een aantal gevallen is dat bedrag vooraf zelfs niet duidelijk, omdat de hoogte afhankelijk is van het aantal mantelzorgers dat zich aanmeldt. Dus hoe groter de gemeente waar jij als mantelzorger woont, hoe minder waardering jij voor je zorgtaken voor je dierbare zult ontvangen. Dit is toch werkelijk niet te geloven? Waarom zulke idiote verschillen?

Om je een voorbeeld te geven:

 • Marjolijn woont in de gemeente Gooise Meren. De waardering is daar een geldbedrag van € 150,- contant.
 • Margreet woont in de gemeente Hoeksche Waard en kreeg een lokale cadeaubon van € 75,-.

Best een groot verschil, toch? Ligt dat aan het feit dat de gemeente van Margreet meer mantelzorgers heeft dan de gemeente waar Marjolijn woonachtig is? Of zijn we afhankelijk van de mate waarin een gemeente zich betrokken voelt bij mantelzorgers en ben je dus overgeleverd aan de postcode?

Maar daarnaast zit er nog een addertje onder het gras. In veel gevallen moet de waardering ook nog gedeeld worden. De ene gemeente geeft bv. maximaal één waardering per woonadres van de mantelzorger. De andere gemeente koppelt de waardering aan de zorgvrager en verwachten dat mantelzorgers dit delen. Zoveel verschillende regeltjes.

Tot 2015, toen de mantelzorgwaardering overgeheveld werd naar gemeenten, kreeg elke mantelzorger 200 euro per jaar uitgekeerd. Daarna kregen gemeenten de wettelijke taak om mantelzorgers op hun beurt te ondersteunen en waarderen. Jaarlijks ontvangen zij daar vanuit het Rijk geld voor.

Het huidige toegekende budget vanuit het Rijk kent geen oormerk of bestedingsverplichting en gemeenten kunnen dit geld naar eigen inzicht uitgeven aan alle andere aandachtsvelden binnen hun financiële huishouding. Het is echt totaal niet gewenst dat dit mantelzorggeld gebruikt wordt voor het wegwerken van gemeentelijke tekorten of voor het financieren van projecten waar mantelzorgers niets aan hebben. Geld voor mantelzorgers moet direct naar mantelzorgers, als je ons vraagt.

Nu we recent gemeenteraadsverkiezingen hebben gehad, doen wij vanuit Mantelzorgelijk een dringende oproep aan alle nieuwe raadsleden en wethouders van gemeenten in Nederland:

Bezuinigen op mantelzorgers is een verkeerd signaal! Goede ondersteuning van mantelzorgers is cruciaal. De waarde van mantelzorg is ook in uw gemeente énorm groot. Steeds vaker, als zorg niet geboden kan worden, wordt er een beroep gedaan op mantelzorgers. De taken worden zwaarder, de waardering en ondersteuning worden minder. Daarom is het noodzakelijk om het door uw gemeente verkregen mantelzorgbudget ook daadwerkelijk en volledig aan uw mantelzorgers te besteden. Laat merken hoe zeer u mantelzorgers waardeert en doe dat, in overleg met alle andere gemeenten, op een gelijkwaardige manier. Mantelzorgers zijn het waard!

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. De gemeente Hoecksche Waard maakt het dit jaar 2022 wel heel erg bont.
  Mantelzorgers zijn boos over het zogenaamde mantelzorgcompliment dat bestond uit een doosje met 1 oude stroopwafel, zakje nootjes, ver over de datum, i zakje thee en 1 chocolaatje !
  Wij blijken toch niet gewaardeerd te worden, dat blijkt wel. Er is zelfs een petitie gestart tegen dit flutcadeau.
  Het is te hopen dat ze het deze maand nog corrigeren, anders haken vele mantelzorgers af.
  Dan kan de gemeente eens voelen wat professionele hulp kost. Één dorp verder werd een zorgcompliment uitgedeeld van € 200.
  Geen stijl dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top