Mantelzorgers mogen steeds meer in het ziekenhuis

RijnstateARNHEM – Mantelzorgers mogen steeds meer handelingen verrichten rond het bed van een patiënt in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het ziekenhuis maakt de komende maanden ruim baan voor mantelzorgers. Geleidelijk aan wordt het project ‘In voor Mantelzorg‘ ingevoerd op steeds meer verpleegafdelingen.

‘Prettiger’
Volgens Vera Davidson Descelles, hoofd zorgteam van de afdeling nefrologie (nierziekten), vindt een patiënt het vaak prettiger als hij door zijn dochter of echtgenote wordt gewassen of naar de wc wordt begeleid. Dat waren taken die waren voorbehouden aan de verpleegkundigen.

Innovatieprijs
Haar afdeling heeft de afgelopen 1,5 jaar aan de nieuwe werkwijze kunnen wennen. Het groeiend enthousiasme van de medewerkers leverde de afdeling de innovatieprijs van Rijnstate op.

“In het begin waren ze sceptisch. Maar toen ze zagen dat dit tijdwinst opleverde zonder dat het ten koste ging van de kwaliteit van zorg, omarmden steeds meer collega’s het project.”

Taken
Mantelzorgers mogen geen handelingen verrichten die zijn voorbehouden aan verpleegkundigen, zoals het aanbrengen van een infuus. Maar verpleegkundigen kunnen de mantelzorgers wel leren een infuuszak te verwisselen, steunkousen aan te trekken of een insuline-injectie te geven.

Davidson Descelles: “We doen dat alleen als een mantelzorger dat wil. Het kan handig zijn als een mantelzorger zulke eenvoudige taken ook in de woning van de patiënt kan uitvoeren.”

Bron: De Gelderlander

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top