“Mantelzorgers BEL-dorpen lopen 150 euro mis”

mantelzorgcompliment nee dank uDat is ook wat: Mantelzorgers in de BEL-dorpen en Huizen maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheid om het ’mantelzorgcompliment’ (150 euro) aan te vragen. De gemeente trekt aan de bel in lokale krant De Gooi en Eemlander.

,,Het zijn er in Eemnes vorig jaar 42 geweest, in totaal hebben er 281 mensen een beroep op gedaan. Dat vonden we wat weinig, want er was ruimte voor bijna 1200 mensen bij de vier gemeenten’’, vertelt Eemnesser wethouder Jan den Dunnen. ,,Het is laagdrempelig aangeboden, er hoefde alleen aangeven worden dat iemand mantelzorger was, voor wie en hoeveel uur.’’

Er is in de lokale bladen aandacht op gevestigd, maar dat is dus geen ’succes’ gebleken. Het is niet bekend waarom mantelzorgers 150 euro laten schieten. ,,Er zijn bijeenkomsten voor mantelzorgers gehouden met voorlichting welke organisaties mantelzorgers kunnen ondersteunen. Bij die gelegenheid wijzen we ook op de financiële bijdrage.’’

In Hilversum zijn 452 complimenten uitgedeeld en Gooise Meren circa 240. ,,Dus in de hele regio is de respons laag geweest.’’

Voor dit jaar kunnen weer aanvragen worden gedaan, tot eind december. ,,Tot nu toe zijn dat er 17.’’ Op de website maatschappelijkezakenhbel.nl is het aanvraagformulier (alleen voor mantelzorgers in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren) te vinden via aanklikken mantelzorgcompliment onder het kopje ’Gezondheid en Leven’.

Sneller 150 euro verdienen kan haast niet.

Bron: De Gooi en Eemlander, artikel geschreven door Edward de Vries Lentsch

Barbara: Wat denk jij, waarom melden mantelzorgers in Blaricum, Eemnes en Laren zich niet aan voor het mantelzorgcompliment nieuwe stijl? In deze Gooise gemeenten is het bedrag nog best hoog, in vergelijking met de boekenbonnetjes van € 25,- die je in sommige andere plaatsen krijgt.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

    1. Dit is zo’n triest gevolg van de wettelijke veranderingen. Nu iedere gemeente zijn eigen mantelzorg-beleid heeft, maakt het dus werkelijk uit in welke plaats je woont. Niet alleen voor het ‘mantelzorgcompliment’, maar ook voor andere, nog ingrijpendere aspecten van ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top