Mantelzorger en ZZP’er? In deze coronacrisis dubbel de Sjaak!

Hoor jij tot de mantelzorgers die vanwege de mate van flexibiliteit ZZP’er zijn geworden toen je dierbare zorgbehoevend werd? Je bent echt de enige niet. Momenteel combineert namelijk één op de vijf ZZP’ers werk met mantelzorg. Dat zijn er behoorlijk wat. ZZP’er zijn als je mantelzorger bent heeft voordelen, anders zou je er niet voor gekozen hebben. Maar het heeft ook best wat nadelen. Met name in financieel opzicht. Maar nu blijkt dat je in dat opzicht in deze Coronacrisis dubbel de Sjaak dreigt te worden.

Voordelen en nadelen

Waarom heeft het voordelen om ZZP’er met mantelzorg te combineren? Allereerst natuurlijk de mate van flexibiliteit. Als je bijvoorbeeld met je dierbare naar een afspraak moet (huisarts, ziekenhuis, keukentafelgesprek, etc.) hoef je nooit vrij te vragen aan een baas. Je bepaalt zelf je agenda en kunt dus inspringen wanneer het nodig is.

Grootste nadeel is dat je geen de zekerheid van inkomen meer hebt. Je bent afhankelijk van opdrachten, maar ook van de gezondheidstoestand van je dierbare. Hoe zwaarder de zorg, hoe minder opdrachten je kunt aannemen, hoe minder geld je zult verdienen. Dat is met name voor ZZP’ers de consequentie van programma’s als Langer Thuis, dat tot doel heeft dat ouderen in hun eigen omgeving zelfstandig oud kunnen – of lees eigenlijk moeten – worden

Coronacrisis

In de Coronacrisis hebben heel veel ZZP’ers het ontzettend zwaar. Zorg en ondersteuning werden in de eerste lockdown afgeschaald en werken was daardoor simpelweg onmogelijk. Er moest 24/7 gezorgd worden.  Sommige ZZP’ers kregen in het voorjaar nog wel een bepaalde financiële compensatie vanuit de overheid, anderen helemaal niet.

De tweede lockdown hakt er helemaal hard in bij mantelzorgende ZZP’ers in Nederland. De steunmaatregelen voor ondernemers zijn gaandeweg dusdanig afgeslankt dat bijna niemand meer in aanmerking komt. Het vet is dus nog lang niet terug op de botten of er moet alweer zwaar worden ingeteerd op financiële reserves, als die er al zijn. Want de meeste teren al jaren in op reserves vanwege het feit dat ze mantelzorger zijn of trekken hun eerder opgebouwde pensioenpot leeg om toch iets van inkomen te genereren.

Tegemoetkomingen overheid

Door het invoeren van de partnerinkomenstoets vanaf de tweede ronde steunmaatregelen per juni 2020, vallen veel ZZP’ers al tussen wal en schip. Vaak is er een partner die een (deeltijd)baan heeft waarmee op of rond de grens van € 1500,- netto wordt verdiend. Er is dan geen hulp mogelijk vanuit de Tozo, terwijl het huishouden natuurlijk wel berekend is op het eerdere inkomen. Vaak zijn de vaste lasten alleen al hoger dan het inkomen wat nu overblijft.

Er bestaat overigens wel een tegemoetkoming voor de vaste lasten. In de eerste lockdown konden veel mensen daar nog gebruik van maken. Maar wat blijkt? Die regeling is nu lang niet meer toegankelijk voor iedereen. Voorwaarde is dat je ten opzichte van het derde kwartaal 2019 30% minder omzet moet hebben gehad. Maar wat als je door mantelzorg sowieso al minder kon verdienen? Navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemers leerde ons dat dit het heel jammer is, maar dat alles zodanig geautomatiseerd is dat maatwerk absoluut niet mogelijk is. De regeling houdt dus geen enkele rekening met de verschillende situaties waarin mantelzorgende ZZP’ers verkeren. Gebrek aan maatwerk is waar mantelzorgers dagelijks tegenaan lopen. Of het nu gaat om ondersteuning of tegemoetkomingen. Maatwerk voor mantelzorgers blijkt niet de sterkste kant van onze (lokale) overheid te zijn.

Tegemoetkoming

Stichting Mantelzorgelijk pleit ervoor om alle mantelzorgende ZZP’ers financieel tegemoet te komen. Net als de professionele zorg zijn zij in deze crisis essentieel gebleken in de zorg voor miljoenen zorgvragers in Nederland. Zie het als een coronabonus of als een thuiswerkvergoeding of als iets wat alle ambtenaren onlangs ontvingen.

Ook pleiten wij ervoor om de partnerinkomenstoets gedurende deze tweede lockdown voor alle mantelzorgende ZZP’ers te laten vervallen. De ernst van de situatie is zelfs groter dan de situatie in maart van dit jaar. Gedurende de afgelopen 10 maanden zetten velen van hen al de tering naar de nering. Mantelzorgers mogen niet nog meer de dupe worden. Dit vraagt om snel handelen. Pas de maatregelen aan, want anders is het voor veel ondernemende mantelzorgers te laat. En die coronabonus of andere waardering? Die moet er absoluut komen!

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top