Mantelzorger Chris krijgt hulp van een thuiskok

Ze doet haar best, maar soms is boodschappen doen al te veel. Daarom krijgt Chris, mantelzorger van haar man Rob, één keer per week hulp van thuiskok Ava. Elke vrijdag heeft Chris sowieso één zorg minder want dan maakt Ava één van haar verrassingsmaaltijden. ‘Ava zorgt ervoor dat ik meer ontspannen ben.’

Een speciale maaltijd

Elke vrijdag wordt er speciaal door thuiskok Ava voor Chris en Rob gekookt. Ava is werkzaam in de gehandicaptenzorg maar heeft een passie voor koken en deelt haar liefde voor lekker eten graag met iemand die dat goed kan gebruiken. Toen ze het verhaal van Chris en Rob hoorde twijfelde ze geen moment en zegde toe om eens per week voor de twee te koken. Sommige thuiskoks delen een portie extra van wat ze toch al maken, maar Ava kookt elke vrijdag speciaal voor het echtpaar. ‘Vrijdag is mijn vrije dag en dan eet ik met mijn gezin bij vrienden, of gaan we uit eten. Daarom kook ik die dag speciaal voor ze. Elke week wat anders!’

Ontspanning en blijdschap

En daar zijn Chris en Rob ontzettend blij mee. De maaltijden zijn niet alleen heel lekker, maar zorgen vooral voor een stuk ontspanning bij Chris. Het is namelijk best veel, de fulltime zorg voor je zieke man. Gelukkig staat Chris er niet helemaal alleen voor. ‘Mijn man eet drie keer per week op de dagbesteding, waar hij tussen de middag warm eten krijgt. ’s Avonds eten we dan brood, dat kost weinig moeite.’ En op vrijdag wacht dus elke week een heerlijke verrassingsmaaltijd op ze. ‘Als mantelzorger doe ik m’n best alle ballen hoog te houden, dus de hulp van Ava is heel erg welkom. Elke vrijdagochtend denk ik ‘fijn, het is weer vrijdag’. Dat betekent dat ik niet na hoef te denken over het eten of boodschappen hoef te doen. Bovendien is het eten áltijd lekker, dus ook daar hoef ik me geen zorgen over te maken.’

Een dankbare taak

Chris hoopt dat Ava nog lang voor het echtpaar blijft koken, en ook Ava hoopt nog een hele tijd zo door te gaan. ‘Koken voor Chris en Rob is hartstikke leuk en wordt heel erg gewaardeerd, dat voel ik aan alles. Ze zijn altijd vrolijk als ik kom en laten me merken dat mijn maaltijden echt het verschil maken. Daar doe ik het voor.’ Het voelt voor Ava dan ook als een kleine moeite om speciaal een maaltijd voor het echtpaar te maken. ‘Ik vind het heel bijzonder dat ik door iets wat mij veel plezier verschaft een ander zo kan helpen. Het is soms zo simpel om een ander te helpen.’

Praatje Pot

Speciaal voor alle (mantel)zorgers riep Stichting Thuisgekookt Praatje Pot in het leven. De hele maand juni kun je, als je in één van onze focusgemeenten woont een proefmaaltijd aanvragen die Stichting Thuisgekookt voor je betaalt! Zo kun je helemaal gratis een keertje uitproberen of een maaltijd van een buur bij je past. Op deze manier wil Stichting Thuisgekookt juist de mensen die altijd voor een ander klaarstaan een helpende hand bieden. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie!

Foto: Mirte Groos

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top