skip to Main Content

Mantelzorg verdient het hele jaar aandacht en waardering!

De dag van de mantelzorg zit er weer op. Eén dag per jaar waarop mantelzorg gewaardeerd wordt en een beetje meer aandacht krijgt. Mantelzorg verdient het hele jaar aandacht en waardering, als je het ons vraagt. Niet alleen op 10 november. In dit coronajaar wordt mantelzorg door beleidsmakers, maar ook pers, nog steeds als iets heel vanzelfsprekends gezien. Ze snappen het niet, want zo vanzelfsprekend is het natuurlijk niet. Zeker niet als je naar de groep mantelzorgers kijkt die intensief en langdurig zorgen. Dat zijn er ongeveer 750.000!

Meer uit de kast

Dit jaar was het iets anders dan voorgaande jaren. Het was een zwaar jaar vanwege Corona en dus werd er iets meer uit de kast gehaald. Burgemeesters deelden bijvoorbeeld ineens een verrassingspakketje uit aan een mantelzorger. En er was zelfs een videoboodschap van onze koningin. Ontzettend aardig natuurlijk. Maar zo jammer dat het niet de zwaarte van het zorgen van vele mantelzorgers dekt. Mantelzorg in deze Coronacrisis is er 24/7. Een veel te zwaarbeladen rugzak om je schouders, die je gedwongen moet dragen zónder geschikte hulp en ondersteuning. Want in deze tijd is maatwerk echt ver te zoeken.

Mantelzorg nu

Mantelzorg is al lang niet meer alleen je dierbare gezelschap houden, een hapje koken, een boodschap doen of even naar de dokter of apotheek vergezellen. Het gaat al jaren om hele levens die je erbij krijgt en om grote financiële gevolgen. Dat je je hele eigen leven on hold moet zetten en niet gezien en gehoord wordt. De vanzelfsprekendheid dat je zoveel taken overneemt. De realiteit dat gemeenten die hun verantwoording niet nemen en geen gerichte ondersteuning proactief aanbieden. Dat je vaak medische zorgtaken over moeten nemen, akelige discussies over kleine vergoedingen moet voeren en altijd moet strijden voor de indicaties of uren die je wilt behouden. Doorgaan totdat je letterlijk en figuurlijk omvalt.

In de media

Maar er viel ons dit jaar nog iets op. Ook de pers kwam dit jaar ineens met allerhande nieuwsartikelen over overbelasting, arbeidsconflicten, atv dagen die ingeleverd moesten worden en onderzoekjes over de bar slechte mantelzorgondersteuning.  Weten al deze redacteuren en journalisten dan écht niet hoe het al jaren gesteld is met overbelasting, arbeidsconflicten, zorgverlof en het gebrek aan ondersteuning? Dit is voor veel mantelzorgers al jaren de normale orde van de dag! En dan staan we nu nog maar aan het begin van de vergrijzing en voelen we de gevolgen “Langer Thuis” steeds meer.

Het moet echt anders

Mantelzorgelijk roept al tijden dat het anders moet. Dat er mét mantelzorgers gesproken moet worden en niet over. Dat mantelzorgers zelf invloed krijgen op het te veranderen beleid. Dat het afgelopen moet zijn om weg te kijken van een groot maatschappelijk probleem. Een vraagstuk wat zich niet zomaar zal oplossen en dat door de vergrijzing en de afname van het aantal mantelzorgers alleen maar schrijnender zal worden. Het is echt de hoogste tijd. Want mantelzorg zal ons allemaal treffen en is daarmee de zorg van iedereen: je bent het, je wordt het of je krijgt het!

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X