Mantelzorg kost de maatschappij geen 22 miljard!

Heb je het al vernomen? De koppen in de media riepen dat de inzet van mantelzorgers de maatschappij 22 miljard euro per jaar kost. Veel mantelzorgers reageerden ontzet op dit bericht. En terecht, want mantelzorg wordt niet betaald of gecompenseerd. We leveren de maatschappij juist veel geld op. Als je het rapport van onderzoeksbureau Ecorys, in opdracht van MantelzorgNL, leest, dan blijkt inderdaad dat mantelzorg de samenleving juist heel veel geld scheelt. Deze berichtgeving in de media schets een verkeerd en ongewenst beeld over mantelzorg waarbij de vluchtige lezer de indruk krijgt dat we heel veel geld ontvangen. Tjonge jonge, was het maar zo’n feest!

Kosten

Enfin, terug naar de berekening (hou je vast): In 2019 hebben zo’n vijf miljoen mensen 1,5 miljard uur aan mantelzorg, oftewel 850.000 arbeidsjaren besteed. In dat jaar bedroeg de totale werkgelegenheid 7,7 miljoen arbeidsjaren, zoals blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de totale kosten zit €20 miljard in werktijd en €1,8 miljard gaat op aan andere uitgaven zoals bijv. reiskosten. Omgerekend zijn alle mantelzorgers dus zo’n 22 miljard waard.

Beschikbaarheid voor werk

Het komt er in de berekening dus op neer dat het de maatschappij niet daadwerkelijk 22 miljard keiharde duiten kost, maar het gaat om de uren die mantelzorgers niet beschikbaar zijn voor werk omdat zij voor een dierbare moeten zorgen. M.a.w. het is afgezet tegen de kosten van arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. En dit gemis van arbeidskrachten zal met de toenemende vergrijzing alleen maar verder stijgen.

Werkende mantelzorgers

Toch komt dit op ons best een beetje vreemd over. Want doen niet heel veel mensen de combinatie werk én mantelzorg? Dus beide? Is dat nou niet juist de reden waarom er zoveel overbelaste mantelzorgers in Nederland zijn? Onder welke groepen mantelzorgers is dit onderzoek eigenlijk gedaan? Of is dit vooral een cijfermatig en kwantitatief verhaal? Bij Mantelzorgelijk vertegenwoordigen wij de grootste groep (werkende) mantelzorgers van Nederland. Graag hadden we onze kwalitatieve input gegeven en onze achterban gevraagd om aan dit onderzoek deel te nemen. Heel goed om de maatschappelijke en economische waarde van mantelzorger eens goed door te berekenen, toch?

Kosten we of besparen we?

Kosten we de maatschappij nou echt zo veel? Welnee, we besparen met elkaar veel meer. Als je namelijk verder doorleest in het rapport, leer je dat als er geen mantelzorgers zouden zijn het de maatschappij tussen de 32 miljard en 44 miljard euro zou kosten omdat zorgprofessionals onze mantelzorgtaken zouden moeten overnemen.
Jammer dat de media niet de grote conclusie van het rapport deelt en de juiste punten voor het voetlicht brengt. Nu blijft het bij een eenzijdige indruk van een mantelzorger als dure kostenpost. Helaas zijn nog te veel mensen niet echt op de hoogte van de inhoud van mantelzorg en onze dagelijkse realiteit.

Positie mantelzorgers

Als je ons vraagt zou eigenlijk alleen de besparing van de inzet door mantelzorgers moeten worden benoemd. ‘Mantelzorgers besparen de maatschappij minimaal 32 miljard euro’, zou een veel betere kop zijn geweest. Want met elkaar flikken wij dat! En als je zoveel geld bespaart voor de samenleving, wordt het dan niet de hoogste tijd om mantelzorg een geaccepteerd onderdeel te laten zijn in onze economie en deze een positie te geven die we verdienen? Niet alleen met alle lasten, maar ook met wat lusten.

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top