Mantelzorg en onze ‘professionele’ zorg #opinie

Zorg, fraude, mishandeling en wat al niet meer. Het blijft een hardnekkig iets.
Instellingen die ouderen verwaarlozen, mishandelen. Instellingen die doodleuk met een vork schrijven om zo meer geld op te kunnen strijken over de ellende van een ander.
Jeugdzorginstellingen die consulenten van de gemeente onder druk zetten om het aantal te begeleiden uren maar flink op te voeren en instellingen die simpelweg gewoon niet de diensten verlenen waarvoor ze betaald worden. Managersvergoedingen die verkapte salarissen zijn voor de dikke directeuren en schimmige organisatieconstructies.
Maar ook overheden die willens en wetens ‘zaken’ blijven doen met een zorgelijke zorginstelling.
Instellingen die schermen met woorden als ‘liefde’ en ‘bescherming’ blijken in een aantal gevallen heuse mafiosi. Vandaag kwam weer en vernietigend stuk naar buiten van de onderzoeksjournalisten van Pointer.

Er komt geen eind aan. En dat raakt niet alleen de portemonnee van de betalende partij. Het raakt ook de mantelzorgers.
Wij mantelzorgers zorgen met liefde voor onze naasten en  al het gedoe erom heen krijg je er gratis bij.
En hoe ga je dan om, wetende dat de zorginstelling, die zorgt voor jouw dierbare, de hele boel bij de kluit neemt? Of jouw dierbare mishandelt.
Een (kop)zorg extra voor de mantelzorger, die toch al overbelast dreigt te raken.
Veel mantelzorgers zullen de mond niet open trekken. Het kan zijn dat ze helemaal niet weten dat hun naaste wordt verwaarloosd, maar er zijn ook mantelzorgers die simpelweg de energie niet hebben om naast hun zorgtaken ook nog eens klokkenluider te zijn. Dan zijn wij in een aantal gevallen afhankelijk van medewerkers van zorginstellingen die wél de klok durven te luiden.
En ondertussen zijn er ‘professionele’ zorginstellingen die gewoon doorgaan met mishandelen, verwaarlozen, negeren of frauderen.

In mijn geval wilde ik wel een klacht indienen tegen de zorginstelling. Die werd ongegrond verklaard omdat ik géén ouder of voogd bleek te zijn. Toen ik daarop een klacht in wilde dienen tegen de klachtencommissie was het eenvoudige antwoord: “Dat hebben wij nog nooit meegemaakt, dus kan het niet”.
Mijn energielevel was gedaald tot ver onder nul. Inzet maximaal, resultaat nul-komma-nul.

Ik ben wel benieuwd hoe jullie mantelzorgers, omgaan met de soms vreselijke manier van zorgen door zorginstellingen. Meld je het? En wat is het resultaat?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mijn moeder heeft 2 jaar in een verzorginghuis gezeten. 2 verschrikkelijke jaren. Een paar goede verzorgsters maar zeker 1 die niets van liefdevol begrepen heeft.
    Ze is het eerste jaar redelijk verzorgd omdat ze zelf nog mee kon helpen. Verzorging ging wel maar het personeel had heel weinig kennis v dementie behalve dat ze lastig en vervelend werden. Medicatie stond vaak op indien nodig. Nou bij de een of de ander scheelde dat nogal. Maargoed na incidenten het totaal ontbreken van bezigheden dus regen wind kou hittegolf uren rondjes lopen. Klacht bij klachtenfunctionaris ook zon constructie die zit ook in de raad. Zelfs uitgelachen . Clientenraad. Secretaresse is ook weer vd raad . Wassen neus.
    Doorlopend in de tuin laten lopen bij hitteprotocol . Dus vallen in bed schuiven kijk morgen maar. Dubbele armbreuk daar lag ze met een paracetamol . Eindigde bij de rechtbank. Gelijk gekregen niets veranderd. Den Haag gemaild alle fracties. Sgp en SP reageerden wilden de insoectie sturen. Nooit gezien. Na een verschrikkelijk halfjaar waarin ze bleef lopen en om hulp vroeg niet meer aangeraakt wilde worden en wij met traumas rondliepen is ze gelukkig overleden.
    Dit is een land waar de zorgcowboys beter beschermd zijn dan onze geliefden . En de mantelzorgers blijven achter met burn out en traumas.
    Niet mijn Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top