skip to Main Content

Kun je jongeren wel inzetten als #mantelzorger?

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is er een groeiende groep jongeren die noodgedwongen voor een hulpbehoevend familielid moet zorgen. De 15-jarige Bo Lamfers uit Rijsenhout is zo’n jonge mantelzorger. Zij zorgt elke dag voor haar moeder die vanwege een dubbele hernia niet veel meer kan doen.
Na school gaan haar klasgenoten vaak iets leuks doen. Bo kan meestal niet mee, want dan moet ze met haar moeder boodschappen doen of andere klussen in huis doen. De vriendinnen vragen haar inmiddels al niet meer mee. Bo heeft dat geaccepteerd, ze doet het uit liefde voor haar moeder. “Ik maak altijd lol met haar, het is heel gezellig”, zegt ze lachend. “Ze is nog steeds zo gek als ze daarvoor was, sinds ze in de rolstoel zit”.

Als Bo echt iets wil doen met haar vrienden, kan dat meestal wel geregeld worden. Maar sommige vrienden hebben haar laten vallen. “Dat is omdat ze de situatie niet begrepen, dus ook niet begrepen waarom ik af en toe niet meekon”, vertelt Bo openhartig. “Degenen die ik nu nog heb overgehouden zijn ‘echte’ vrienden, waar je op kan bouwen. En andersom ook.”

Het is de vraag of je jongeren tussen 12 en 18 jaar wel kan inzetten als mantelzorger, en of er extra ondersteuning moet komen om deze groep te helpen. In Amstelland en Haarlemmermeer is er nu het project Jong en Zorgend opgestart. “We willen zoveel mogelijk jonge mantelzorgers in beeld krijgen en hen vragen naar goede ideeën en tips en zaken waar zij tegenaan lopen. Zodat we een goed beeld krijgen of en waar de zorgende jongeren behoefte aan hebben”, aldus projectleider Joska van Asselt.

Meer informatie over dit project vind je op de website van Mantelzorgenmeer.nl

bron: RTVNL

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X