Je levert je ouders niet zomaar even af bij het verpleeghuis, mevr Helder!

Je kunt je afvragen of je je ouders bij het verpleeghuis wilt afleveren.” las ik op Skipr.nl. Een quote uit een interview met u, mevrouw Helder. Het maakt me woest!

Natuurlijk wil je je ouders nooit naar een verpleeghuis brengen. “Over mijn lijk”, heb ik 6 jaar lang geroepen. Maar wat als het thuis onveilig begint te worden? Wat als je de zorgvraag niet meer kunt volhouden in combinatie met gezin en werk? Wat als je vader of moeder niet meer weten waar hun eigen huis woont en midden in de nacht gaan dwalen? Wat als iemand van voren amper weet of ie van achter nog leeft?

Dan ben je blij dat er verpleeghuizen bestaan die de veiligheid van je ouders wel kunnen garanderen. Dat er kundige verzorgenden zijn die de zorgtaken met alle liefde van je overnemen. En dat je je (in mijn geval) vader naar zo’n verpleeghuis kunt brengen. Want zo noem je dat, mevrouw Helder. Je brengt je ouders, je levert ze er niet af. Het zijn namelijk geen oude vodden, gevonden voorwerpen of kleuters bij een ballenbak van Ikea!

En weet u hoe dat voelde, mevrouw Helder? Of ik mijn vader had verraden. Ik had hem zo graag hetzelfde als mijn moeder gegund: thuis sterven. Maar Alzheimer is onvoorspelbaar als de pest en we hadden geen keuze meer. Het werd te link. Voor hem, voor zijn buren en voor ons. We raakten overbelast en moesten na 3 jaar wachtlijst en twee keer een plek afwijzen de derde keer helaas toch overstag gaan. Tegen de wens van mijn vader, met hulp van de huisarts, het CIZ en de casemanager dementie. Omdat het geen doen meer was, mevrouw Helder.

En wat zegt u doodleuk? “Je kunt je afvragen of je je ouders bij het verpleeghuis wilt afleveren…” Wat is dit voor akelige opmerking? U komt zelf notabene uit de ouderenzorg. Niet alleen doet u kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers te kort met deze opmerking maar ook alle zorgharten die werkzaam zijn in verpleeghuizen. Schandalig, echt!

Liever houden we mensen zo lang zelfstandig dat ze thuis kunnen blijven wonen en die zorg niet nodig hebben”, zegt u ook in dat interview. Is dat niet precies waar de schoen van dit kabinet wringt? Eerst de zorg kapot nivelleren, dan de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen sluiten en nu steeds roepen dat iedereen zo lang mogelijk thuis wil wonen. En wie zorgt er dan thuis, denkt u?  Niet de thuiszorg want die wordt ook langzaam de nek omgedraaid. Nee, de mantelzorger natuurlijk. Tot ook zij bij de enkels afbreken…

Ik krijg bij ieder interview met u steeds minder vertrouwen in de toekomst van de Langdurige Zorg, mevrouw Helder. Heeft u nou echt geen idee hoe het er in de echte wereld aan toe gaat? Weet u echt niet hoe je klem kunt komen te zitten in de zorg voor een dierbare? Want als u het niet weet, zeg dat dan gewoon. Dat is namelijk altijd nog beter dan zomaar iets voor de bühne roeptoeteren.  Geloof me maar!

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Dag, wil gewoon even reageren op bovenstaande. Ben het zo hartgrondig eens met de schrijver.
  Het was afschuwelijk toen mijn moeder na een groot CVA niet meer thuis kon wonen. Het verscheurd opnieuw mijn hart als ik erover nadenk. En ik wil er vanuit blijven gaan dat een ieder in de zorg met alle goede bedoelingen werkt, maar het is en was om te huilen. Die minister Helder ( en ik ken er nog wel een paar) ………………ik zal me beheersen en niet schrijven wat ik denk.
  Sterkte en hartelijke groet van Jannie; jarenlange mantelzorger voor ouders en in werk als mantelzorgmakelaar heb ik ook genoeg gehoord.

  1. Dankjewel Jannie, voor je reactie. Ik schreef dit uit m’n hart en twijfelde of ik dit wel zou plaatsen. Inmiddels heb ik zoveel steunbetuigingen ontvangen dat ik blij ben dat ik het toch gepubliceerd heb. Via LinkedIn heeft zelfs mevr. Helder een reactie gegeven. Laten we hopen dat er meer gesprekken volgen en dat we vanuit Mantelzorgelijk kunnen uitleggen wat mantelzorg in de praktijk inhoudt.

   Groet,
   Marjolijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top