Ik heb het meeste aan andere mantelzorgers

Zomaar op een woensdagmiddag tref ik een aantal andere mantelzorgers in een kledingkraam op de markt. De winter komt eraan en met de energieprijzen lijkt het mij toch wel handig om alvast wat warmere kleding voor mijn moeder in te slaan. Maar wat een gedoe om de juiste keuze op afstand te maken.

Daar sta je dan met rekken vol en de maten ongeveer in je hoofd. De eerste twee aankopen waren niet goed en die had ik al teruggebracht. Ik weet dus wel wat niet past. En uit onverwachte hoek komt hulp. Een dame met een stapel kleding over haar arm kan me veel vertellen over de verschillende broeken die er hangen. Haar moeder zit ook in een rolstoel en ze weet welke goed blijven zitten en welke niet. Maar ook welke pasvorm het makkelijkst is voor de verpleging.

Dat is voor mij de eerste bingo. De broeken heb ik dus gevonden. Nu nog wat shirtjes. Daar schiet een andere dame me te hulp. Ze wijst me de truien die makkelijk aan en uit te trekken zijn, die mooi blijven in de was en die er erg leuk uitzien. Top! Nu hoef ik alleen de combinatie te maken met de kleuren. Wat fijn.

En als laatste krijg ik de hulp van de marktkoopman. Hij zegt tegen me: ‘Dit gaan we zo niet langer doen. Je bent hier nu voor de derde keer en volgens mij heb je meer te doen.’ Hij herkende de druk vanuit het zorgen en wilde het voor mij een beetje makkelijker maken. Dus vanaf nu kan ik gewoon wat meenemen en later betalen of terugbrengen. Dit scheelt heel veel gedoe. Wat een vertrouwen.

Ik denk nog even aan al die onbekende, meedenkende, lieve mensen om me heen. Vreemde mannen en vrouwen die de situatie herkennen. Die direct bereid zijn om hun eigen ervaringen te delen en die gewoon even helpen. Mantelzorgers onder elkaar. Lotgenoten, deelgenoten en bondgenoten. Een mooie ervaring zomaar ineens op een woensdagmiddag op de markt.

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top