Ik ben een mantelzorgende deeltijdprinses

Een discussie over parttime werkende vrouwen laaide de afgelopen weken opnieuw op. Door de krapte op de arbeidsmarkt vind men het beter dat de deeltijdprinsesjes meer uren gaan werken en zo bijdragen aan de economie. Cijfers en statistieken laten namelijk zien dat er veel verborgen arbeidspotentieel is.

Nog geen week eerder gingen de discussies over het betaalbaar houden van het zorgsysteem door meer zorgtaken uit te laten voeren door mantelzorgers en vrijwilligers. Mantelzorgers moeten meer en vaker aan de bak om de zorg draaiende te houden en hun dierbaren te verzekeren van goede zorg.

Het duizelt me een beetje. Ik ben namelijk zo’n deeltijdprinses. Hoog opgeleid en parttime werkend. Dat parttime werken was geen keuze uit luxe, maar bittere noodzaak om het zorgen vol te kunnen houden. Ik voel me dan ook in een hoek gezet door deze eenzijdige beeldvorming van al die mensen die het beter lijken te weten voor anderen.

Ik denk bij een deeltijdprinses aan een dame op een stapel kussens die een slokje neemt van haar cocktail en wacht op de prins op het witte paard. Hoe anders is mijn werkelijkheid. Iedere dag jongleer in met alle ballen in de lucht en kom tijd te kort om alles te kunnen doen. Ik werk meer uren dan menig fulltime econoom. Maar ja, deze uren worden niet betaald en blijken onzichtbaar als economische waarde.

Maar stel je voor dat ik stop met het onbetaald zorgen en fulltime ga werken. Gaat dit het probleem dan oplossen? Ik draag dan wel zichtbaar bij aan de economie, maar mijn taken kunnen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt niet worden overgenomen. Daarnaast kosten deze mensen allemaal geld. Dan hebben we dus een nieuw probleem.

Het voelt een beetje of ik door de kat én de hond gebeten ga worden. Iedereen lijkt potentieel te zien in de tomeloze inzet van gratis en parttime werkende dierbaren. Maar laten we niet vergeten dat deze inzet wel degelijk een prijskaartje heeft. Naast de ‘onzichtbare’ economische waarde van ruim 22 miljard euro kost het menig overbelast mantelzorger zijn of haar welzijn. Probeer dat maar eens in een statistiek of matrix te vangen, want dit is inderdaad niet in geld uit te drukken!

 

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top