Hulplijnen ontploffen vanwege onduidelijke regels lockdown

Toen afgelopen zondag duidelijk werd dat er een strengere lockdown zou worden afgekondigd ontploften onze hulplijnen en lag onze website er zo nu en dan helemaal uit. Margreet en ik bemannen de hulplijn momenteel met z’n tweetjes en we wisten even niet wat er gebeurde. Er was nog niets officieel bekend gemaakt en dan al zoveel hulpvragen?

Strengere lockdown

Maar je zult als mantelzorger maar overbelast zijn. Dan zie je de bui bij een mogelijke lockdown natuurlijk al weer hangen. De eerste lockdown staat menig mantelzorger nog vers in het geheugen. Veel hulp en ondersteuning werd toen afgeschaald. Mantelzorgers stonden er vaak helemaal alleen voor. Daar hebben genoeg lotgenoten veel ellende van ondervonden. Dit keer is het een strengere lockdown, maar wat betekent dit? Maandagavond na de toespraak van Mark Rutte, bleek al snel dat er veel vragen waren.

Onduidelijkheid

Na de toespraak vanuit het torentje namen de telefoontjes en mailtjes met hulpvragen toe. Vragen van ouders van zorgintensieve kinderen of passingen van hulpmiddelen wel door mogen gaan. Veel vragen over het sluiten van de dagbesteding en het speciaal onderwijs en dat deze wel open zouden moeten blijven. Of dat aanbieders dat zelf mogen bepalen. Vragen of mantelzorgen wel als cruciaal en noodzakelijk wordt gezien. Zoveel onduidelijkheid zorgt voor veel onrust.

Noodwet

Wij zijn meteen op onderzoek uitgegaan en kwamen pas in de loop van woensdag achter een aantal zaken. Wat blijkt? In de praktijk is het toch minder eenvoudig. De noodwet biedt namelijk ruimte aan zorgondernemers voor een eigen invulling. Bijvoorbeeld als het aanbod niet veilig wordt geacht of omdat er personeelsgebrek is. Maar een sluiting van deze faciliteiten heeft natuurlijk grote gevolgen voor zorg die dan door mantelzorgers opgevangen moet worden.

Zorg thuis

Zorg en ondersteuning vanuit WLZ/WMO/Jeugdwet/ZVW mogen gewoon doorgaan. Alle betaalde zorgfuncties kunnen gewoon uitgevoerd worden. Het is dus te dwaas voor woorden dat sommige zorgorganisaties de boel alweer sluiten! Inmiddels hebben we onze zorgen kenbaar gemaakt aan het ministerie van VWS. Hierover moet echt meer duidelijkheid komen. Vanuit de WMO hebben gemeenten de wettelijke plicht om passende zorg en ondersteuning te bieden.

Zorginstellingen

Verder bereiken ons ook veel hulpvragen van mantelzorgers met dierbaren in zorginstellingen. Wat blijkt? De directies van sommige instellingen hebben hun cliënten en hun mantelzorgers/eerste contactpersonen laten weten dat zij hun dierbaren tijdens kerst niet mee naar huis mogen nemen. Als ze dat wel doen, dan bestaat de mogelijkheid dat de cliënt bij terugkomst eerst 10 dagen in quarantaine gezet wordt op de eigen kamer.

Bij navraag blijkt dat de instellingen bang zijn dat hun cliënten in thuissituaties besmet zullen worden. Juist thuis blijken de meeste besmettingen plaats te vinden. Wij begrijpen hun angst, maar mag je deze mensen vanuit de instelling op deze manier ontmoedigen om kerst bij hun familie door te brengen? Nee, dat mogen ze niet, maar ze mogen dus wel uit voorzorg hun eigen huisregels toepassen. Informeer dus eerst goed bij de instelling van je dierbare hoe zij in dit verhaal staan. Niet dat je na een gezellige kerstdag voor een onaangename verrassing komt te staan.

Mantelzorg en inkomen

Ook bereiken ons veel vragen van mantelzorgers die, vanwege de steeds zwaarder wordende zorg voor een dierbare, ZZP-er zijn geworden. Nu komen ze vanwege teruglopende omzetten in het laatste kwartaal 2019 niet in aanmerking voor de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) vanuit de overheid. Dan heb je al veel minder inkomen doordat je veel zorgt en dan val je ook nog buiten de boot bij de steunmaatregelen. Hoe zuur is dat?

Denk je in: je kunt minder werken vanwege zorg voor een dierbare, je raakt vanwege mantelzorg zelfs je baan kwijt, begint voor jezelf om zo de nodige mantelzorg flexibel in te kunnen passen zonder dat een werkgever daar last van heeft en werkt veel minder dan je normaal zou doen waardoor je omzet ook minder is. Nu moet je vanwege Covid-19 voor tweede keer je werk neerleggen i.v.m. een lockdown en krijg je deze ronde geen ondersteuning bij het doorbetalen van je vaste lasten omdat je cijfers van het vierde kwartaal 2019 niet toereikend zijn. Pardon? Dat kan toch niet waar zijn? Deze mensen vallen nu dus volledig tussen wal en het schip. Inmiddels hebben we de RVO ook een mail gestuurd. Hopelijk wordt hier ook snel een oplossing voor gevonden. Wordt vervolgd!

Hulpvragen?

Ondervind je als mantelzorgers problemen vanwege de lockdown? Heb je hulpvragen? Loop je ergens anders tegenaan waar wij je bij kunnen helpen? Laat het ons weten via mail hulplijn@mantelzorgelijk.nl, stuur een chatbericht via Facebook of Twitter of bel ons op 088-505 43 31. We zullen alles in het werk stellen om je zo snel mogelijk verder te helpen.

Voor nu wensen we je heel veel moed en kracht voor de komende 5 weken. Bedenk wel: je staat er nooit alleen voor, zorgen doen we samen.

Lieve groeten,

Margreet en Marjolijn

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top