Heb lief….

Ze streelt zachtjes over zijn gerimpelde hand die op het pluchen kleed ligt en zegt lieve herhalende woordjes tegen hem. Bas vindt alles goed en glimlacht naar haar. Samen zitten ze in de huiskamer en kijken ze langs de Sanseveria’s naar buiten waar de zon op de vijver schijnt van het verpleegtehuis waar ik werk en waar ik mijn opleiding als 17-jarige begon.
Ze “horen” niet bij elkaar maar dat weten ze niet en dat geeft niet. Elke dag zijn ze blij als ze elkaar weer zien, dan zegt hij: ha Marietje waar was je toch? En Marie die eigenlijk geen Marietje heet maar Geertje, zegt dan steevast; malle jongen ik was er toch altijd en streelt hem liefdevol over zijn hand. Ze leven tijdloos, hun geheugen is vol herinneringen maar alles is vaag en zo ver weg. Gelukkig vonden ze iets in elkaar wat het leven dragelijk maakte nu ze zo afhankelijk van zorg geworden waren. Het was een lief stel en als 17-jarige bekommerde ik me net een beetje meer om ze. Het had iets ongrijpbaar teders, iets weemoedigs en ik had het lef niet om te zeggen dat Marietje eigenlijk Geertje heette en dat ze eigenlijk niet bij elkaar hoorden.

Ik ben een beetje afgedwaald in mijn herinneringen en open mijn computer om wat te werken. Eerst nog maar even op Twitter kijken waar ik ook vaak goede informatie over Zorg vandaan haal. Ik scan langzaam door mijn tijdlijn en zie de ene na de andere tweet met grote zorgen voorbij komen, is het een zegen, is het vloek al deze informatie? Mensen die ik alleen van Twitter ken “verdwijnen” zomaar en ik maak me zorgen over ze omdat ze het zo moeilijk hadden. Ik schrik van de reacties van mensen op elkaar van wie ik dacht dat ze “vrienden” waren. Mensen begrijpen elkaar niet en worden aangevallen. “Als je niet hetzelfde denkt als ik dan zal ik je dat duidelijk maken” is de tendens. Ik probeer vaak te nuanceren, door te vragen, maar alles gaat zo snel en voor je het weet is iemand zwart gemaakt, uitgekotst. Mensen in zorgelijke omstandigheden worden net zo makkelijk uitgescholden. In het ergste geval wordt er zelfs anoniem een zorgmelding gedaan omdat men elkaar niet meer vertrouwd.

Berichten vanuit/over de overheid stemmen mij helemaal treurig, verpleeghuizen sluiten, medicijntekorten, palliatieve zorg wordt gekort en steeds meer zorg op de schouders van mantelzorgers………
Wat is er toch met de liefde gebeurt vraag ik mezelf steeds vaker af, is het een ouderwets woord geworden? Past het dan alleen nog maar bij “verliefd” zijn? Liefde is voor mij zoveel meer en zo vanzelfsprekend, zonder de liefde zijn we niets.

We kunnen niets vasthouden, niets koesteren zonder liefde, we kunnen niets laten groeien zonder liefde, we kunnen geen vriend zijn zonder liefde, we kunnen niet zorgen zonder liefde, we kunnen niet lesgeven zonder liefde voor de kinderen.
En nee we kunnen ook niet regeren zonder liefde, want zonder de liefde worden er beslissingen genomen die de aller aller kwetsbaarsten in onze samenleving zo hard treffen.
We kunnen uiteindelijk niet leven zonder liefde……..

Want we leven in een dikke-ik maatschappij waarin we zorgen dat we onszelf staande houden met alle luxe die we onszelf kunnen veroorloven, maar ten koste van wat? Van onze kinderen, van onze ouderen, van de zieken, gehandicapten, mensen die niet (meer) mee kunnen doen in de maatschappij?
Ik wens zo van harte een kentering, een kanteling waarin we weer naar elkaar gaan omkijken, voor elkaar zorgen, voor elkaar opkomen zoals dat vroeger veel vanzelfsprekender was. Was vroeger dan alles beter? Nee absoluut niet, ik geniet ook van mijn computer, van mijn handige telefoon en het gemak waarmee ik een veilige auto kan rijden, dat was “vroeger” wel anders.
Maar wat ik zo mis is de liefde, juist gewoon de liefde. Heb lief mensen, met alles wat in je zit, het is er gewoon, voel het, gebruik het. En hoe meer je geeft, hoe meer je ervan terug krijgt! Het leven is zo kostbaar, denk aan iemand die je verloren hebt misschien wel veel te vroeg, wat zou je er voor over hebben diegene nog te kunnen liefhebben? Je iPhone, je auto, je oh zo belangrijke baan? Zet je trots, hoogmoed en pijn opzij en zeg; ik heb jou nodig en jij mij….. De verbintenis met de ander maakt dat je dit leven volhoudt. “Samen sterk” een leus die ik heel graag gebruik. Niet alleen, maar met elkaar.

Heb lief net zoals Marietje en Bas, niet meer wetend waar vandaan ze kwamen of hoe lang het nog zou duren, hielden ze van elkaar elke dag die hen samen nog gegund was. Ik ben ze uit het oog verloren maar hoe het voelde weet ik nog zo goed. Zo waardevol dat ik dit soort mooie dingen mocht meemaken in mijn werk wat ik met heel veel liefde deed.

Zing het, schrijf het, teken het, zeg het, roep het, zegt het voort en doe het: heb lief!

Avatar foto

Mantelzorg voor 2, voor mijn partner met autisme en gehandicapt na ernstig ongeluk en voor onze jongste dochter van nu 23 jaar met autisme en Oma van een hartendiefje en een oogappeltje!
Ik schrijf over de mooie dingen in ons leven maar daarnaast moet ik soms ook mijn hart luchten over de enorme zorgbureaucratie die ik ervaar in de zorg voor mijn 2 lieverds.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Mooi geschreven, ik deel je mening! Heb wel de neiging om op allerlei dingen in het middelste deel in te gaan maar dat verandert de harde realiteit niet.

    Wat mij betreft liggen de oplossingen voor alle genoemde problemen wel vooral bij onszelf. Want hoe “handig” social media is, er is weinig echt sociaals aan. Nog nooit in de bekende geschiedenis zijn mensen zo verbonden geweest, maar hebben we zo weinig “echt” en zinvol contact. Al die berichten staan bol van misverstanden omdat we communiceren met het meest beperkte stukje van alles waar we normaal mee communiceren. Dus we missen van alles en gaan dat aanvullen vanuit onze eigen perspectieven waardoor we dingen vaak heel anders invullen dan ze bedoeld werden en onze eigen opvattingen en misvattingen projecteren in plaats van een ander echt te begrijpen.

    Meer “echt” contact is noodzakelijk. En dat kan alleen maar als we dingen weer kleinschaliger maken. We hebben het nodig elkaar in de ogen te kijken als we praten. Elkaar aan te voelen. Door alle “gemak” zijn mensen in theorie dichter bij elkaar dan ooit maar in menselijk realiteit verder van elkaar verwijderd. We hebben het allemaal te druk met steeds groter wordende problemen en nemen daardoor niet meer de moeite om ZELF verantwoordelijkheid te nemen en ZELF de samenleving te vormen die we graag zouden zien. In plaats daarvan geven we steeds meer uit handen. Kinderen worden opgevoed door leraren en mobieltjes, de dokter is verantwoordelijk voor je gezondheid, en de overheid moet maar zorgen dat alles goed geregeld wordt. Maar ja, dat zijn mensen die nauwelijks nog te maken hebben met de “echte” wereld waarin we leven en zij nemen beslissingen die hele andere belangen dienen. Zolang we dat zo laten, gaat het echt niet beter worden…. We mogen het dan druk hebben met het leven, als je deze belangrijke dingen aan anderen overlaat moet je niet verbaasd zijn als het heel anders uitvalt dan je had gehoopt.

    Ships, toch weer lang. Ik sluit me aan bij de boodschap: heb lief. En ga weer ECHTE contacten aan, niet alleen maar die digitale nep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top