
Gestoord word ik ervan!
Het is al weer bijna 10 november, de Dag van de Mantelzorger. Dat is goed te merken in mijn mailbox, tijdens het scrollen op social media, op de radio en tv; De workshops, high teas, verwenmiddagen, wandelingen, diners en nog meer veel aanverwante diensten waar je niet zo heel veel aan hebt, vliegen me om de oren. Gestoord word ik ervan! Want heeft iemand jou – als mantelzorger – ooit wel eens gevraagd wat jij op die ene dag in het jaar het liefst zou willen?
Wat is er in vredesnaam zo moeilijk aan om mantelzorgers zelf dat bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorger te betrekken? Het hele jaar mag je alles zelf uitzoeken maar niet op deze speciale dag die gewijd is aan het erkennen en eren van de onbaatzuchtige bijdragen die mantelzorgers leveren aan hun dierbaren en samenleving als geheel. Het benadrukken van inclusiviteit en de actieve betrokkenheid van mantelzorgers bij de organisatie van dit evenement is om verschillende redenen naar mijn idee namelijk cruciaal.
Allereerst zorgt het betrekken van mantelzorgers bij de planning en besluitvorming ervoor dat hun stem gehoord wordt en hun behoeften worden vervuld. Ze beschikken over uit de eerste hand kennis en ervaring met de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, evenals de ondersteuning die ze nodig hebben. Door mantelzorgers actief te betrekken, kunnen organisatoren ervoor zorgen dat de Dag van de Mantelzorger echt hun realiteit weergeeft en hun specifieke zorgen adresseert.
Bovendien bevordert het betrekken van mantelzorgers bij de organisatie van de dag een gevoel van empowerment en validatie. Door deel te nemen aan de planning en uitvoering van het evenement, hebben ze de mogelijkheid om hun unieke perspectieven en vaardigheden bij te dragen. Deze betrokkenheid verhoogt niet alleen hun eigenwaarde, maar versterkt ook hun toewijding en inzet voor de rol van mantelzorg.
Ten slotte creëert het betrekken van mantelzorgers bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorger een gevoel van gemeenschap en solidariteit onder hen. Door samen te werken met mede-mantelzorgers kunnen ze hun ervaringen delen, elkaar ondersteunen en verbindingen leggen. Deze gezamenlijke inspanning versterkt de algehele impact van het evenement en benadrukt het belang van mantelzorg als een maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Kortom, het actief betrekken van mantelzorgers bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorger is cruciaal om inclusiviteit te waarborgen, mantelzorgers te machtigen en een gevoel van gemeenschap te bevorderen. Door hun expertise, behoeften en bijdragen te erkennen, kunnen organisatoren een betekenisvol en impactvol evenement creëren dat de onschatbare rol van mantelzorgers in onze samenleving echt eert.
Dit jaar zal het vast niet meer lukken om mantelzorgers bij de organisatie te betrekken. Alles is al bedacht, georganiseerd, gereserveerd en de uitnodigingen zijn vast de deur al uit. Maar zullen we dat vanaf 2024 gewoon eens wél gaan doen?
Hebben jullie al iets gehoord dan? Dat is geweldig! Hier is het vooralsnog oorverdovend stil.
niet mee eens. Er worden hier vele activiteiten aangeboden en fijn, dat ik zelf niet eens moet denken, maar zo kan kiezen. Genoeg aan mijn hoofd als mantelzorger.
Dag Marjolijn,
Van jouw opiniestuk op deze maandag-wasdag raak ik extra gemotiveerd om door te zetten als mantelzorger en vrijwilliger.
Ik wil en kan in 2024 meer voor Mantelzorgelijk betekenen en daarmee óók voor mijn collega-mantelzorgers!!
Lieve groet,
Hetty
P.S.
Ik werk net als jij zeven dagen/avonden per week, merendeels onbezoldigd. 😊