Gelezen: Verzorgingshuis nieuwe stijl

gelezen op internetNu de overheid niet meer het verzorgingshuis oude stijl vergoedt, zijn steeds meer zorgorganisaties bezig om een alternatief te ontwikkelen. En op enkele plekken in Nederland is dat er al.  Verzorgingshuis nieuwe stijl, ofwel een verzorgingshuis waar je wel met anderen woont, de zekerheid hebt van bijvoorbeeld een alarmdienst en waar zaken als zorg en schoonmaak geregeld worden. Maar wat is er dan anders?

Het verzorgingshuis nieuwe stijl komt eraan!

Wat er anders is, is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van je huur en je zelf de keuzes maakt als het gaat om zorg, welzijn en schoonmaak. In samenwerking met het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, blijkt dat 20% van de ouderen belangstelling heeft voor het verzorgingshuis nieuwe stijl. Langer thuis wonen is niet per definitie iets waar mensen de voorkeur aan geven. Wat als je maar alleen ergens zit en niemand meer hebt? Wat als er iets gebeurt en niemand die het opmerkt of niemand die je kunt bereiken? En met de leegstand in verzorgingshuizen is het lastig om de deuren nog open te houden als niemand er wil wonen. Daarom is het verzorgingshuis nieuwe stijl een aantrekkelijk alternatief. Maar een alternatief dat nog te weinig aandacht krijgt én nog te veel uitleg behoeft.
Lees ook: Langer thuis blijven wonen met behulp van slimme technologie
Huur en dienstenpakket

Deze nieuwe ontwikkeling lijkt haaks te staan op datgene wat de overheid graag wil; mensen die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar als je het vanuit een ander perspectief bekijkt, dan biedt het verzorgingshuis nieuwe stijl juist die zelfstandigheid, terwijl mensen toch in een beschermde omgeving wonen. Je huurt je eigen ruimte, bepaalt je eigen dienstenpakket en tegelijkertijd spreekt het veel mensen aan omdat het kan helpen tegen eenzaamheid en een onveilig gevoel. Maar veel zorgorganisaties is het nog niet gelukt deze nieuwe vorm van wonen rendabel aan te bieden. “De financiering van de verzorgingshuizen is afgeschaft. Maar zorgorganisaties proberen nu met minder geld te voorzien in een behoefte van ouderen, zodat zij toch een beschutte plek hebben waar zij kunnen wonen”, aldus adviseur Penny Senior van het Aedes-ActiZ kenniscentrum Wonen-Zorg. Ouderen vinden € 500,- per maand over het algemeen duur, dus zorgorganisaties moeten nu creatief zijn met hoe zij de diensten samenstellen. En daarbij komt dat zorgorganisaties steeds actiever hun klanten moeten gaan werven, nu zij niet automatisch meer binnenkomen via een zorgindicatie.

Succesverhaal verzorgingshuis nieuwe stijl

In het experiment ‘All-inclusive’ van het programma Langer Thuis verkenden Platform31, Aedes-Actiz kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ de mogelijkheid het verzorgingshuis te herbestemmen tot een betaalbare All-inclusive woonzorgvoorziening voor de lagere inkomens.

Twaalf geselecteerde koplopers bieden in hun verzorgingshuis een nieuw verzorgd wonen concept aan. Buiten dit experiment zijn er zeker 40 andere organisaties die aan dit concept werken.

Bij Vivium is het gelukt om het verzorgingshuis nieuwe stijl met succes in de markt te zetten. Vivium Zorggroep in ’t Gooi heeft 4 verzorgingshuizen in onder meer Bussum en Weesp waar deze concepten al worden toegepast. Mariette Keijser is lid van de Raad van Bestuur van Vivium. Zij legt uit waarom Vivium is overgestapt op deze nieuwe stijl van wonen en dat er de komende jaren geen huizen bij hun hoeven sluiten. Toch beperkt het succes van dit concept zich niet alleen tot het niet hoeven sluiten van huizen. Ook verdwijnen er de komende jaren geen handen aan het bed. En ook al lijkt het moeten huren van een woning en dienstenpakket duur en onbereikbaar voor gewone mensen met een minimum AOW. Het tegendeel is waar. Ook mensen met een minimum AOW kunnen terecht bij Vivium en Mariette Keijser geeft zelfs voorbeelden van mensen die er, ten opzichte van de situatie in het oude verzorgingshuis, maandelijks financieel zelfs op vooruit zijn gegaan.

meer informatie

ActiZ (website)
Aedes-ActiZ kenniscentrum Wonen-Zorg (website)
Vivium Zorggroep (website)

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top