Gelezen: Gemeenten verhullen optie extra huishoudelijke hulp

gelezen2Tientallen miljoenen voor extra uren huishoudelijke hulp blijven op de plank liggen. Gemeenten houden het geld verborgen en consumenten weten zo niet dat er een toelage te krijgen valt. Dat moet anders, vindt de Consumentenbond.

Bij 85% van de gemeenten bleef er geld over van de zak voor 2015. Amper de helft van het totale budget ging op. Volgens de Consumentenbond komt dat omdat gemeenten de inwoners slecht informeren. „De regeling moet wel bekend zijn bij mensen die hem kunnen gebruiken”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

De bond roept staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief op om inwoners beter te informeren. Verder laakt de Consumentenbond het feit dat gemeenten het geld op zeer uiteenlopende manieren besteden.

Nadat gemeenten fors bezuinigden op de huishoudelijke hulp heeft het Rijk al 281 miljoen euro beschikbaar gesteld, die gemeenten kunnen besteden aan een extra toelage voor huishoudelijke hulp. Daarmee kunnen zieken of gehandicapten extra hulp inkopen naast de reguliere thuiszorg en dan tegen een lager tarief. Die zak geld was ook bedoeld om tienduizenden thuiszorgmedewerkers aan de slag te houden.

De Consumentenbond zocht bij 36 gemeenten die meer dan een miljoen euro ontvingen, naar informatie over de huishoudelijke hulp toelage. Bij de meeste gemeenten was informatie lastig vindbaar. Bij zeven gemeenten was er op de website niets over de toelage te vinden. De toelage wordt in gemeenten ook anders genoemd. Zo noemen enkele Friese gemeenten de toelage ’himmelsjek’ en Amsterdam komt met ’diensten thuis’.

Wat het voor burgers niet gemakkelijker maakt, is het grote verschil in voorwaarden om in aanmerking te komen voor de extra huishoudhulptoelage. Bij de ene gemeente moet je een WMO-indicatie hebben, bij de andere is de toelage alleen voor minima en weer andere gemeenten bieden het geld alleen aan voor ouderen.

Bron: Telegraaf.nl – DFT

Marjolijn: “Wat ik me dan afvraag is : Wat doen gemeenten met het geld, als het niet voor extra huishoudelijke hulp wordt ingezet? En krijg je qua verschil in toekenning per gemeente geen rechtsongelijkheid tussen Nederlanders die zorg behoeven? In ene gemeente krijg je blijkbaar veel zorg en in andere niets! Trek het dan in godsnaam allemaal gelijk, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.”

 

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top