“Gedrag van autistische kinderen verandert na training voor de ouders” #autisme

autismeWanneer ouders getraind zijn om beter te communiceren met hun autistische kind en het beter te leren begrijpen, verbetert het gedrag van autistische kinderen. 

Dit blijkt uit een onderzoek dat dinsdag gepubliceerd is in The Lancet Journal. Zes jaar nadat de ouders waren getraind om hun kind beter te begrijpen, bleek dat deze therapie het gedrag van de kinderen die zwaar autistisch zijn en/of niet in staat om te spreken of te reageren verbeterd had.

Bij het onderzoek waren 152 kinderen tussen de leeftijd twee en vier betrokken. De families van de kinderen bezochten zes maanden lang twee keer per week een kliniek. Hier werden video’s opgenomen van ouders die met hun kinderen en speelgoed speelden. Daaruit bleek dat kinderen met hun ouders communiceren door hen bijvoorbeeld speelgoed aan te bieden.

Vervolgens werd de therapie weer zes maanden voortgezet, maar op een minder intensieve manier. Na zes jaar was 63% van de controlegroep ernstig autistisch tegenover 46% van de interventiegroep.

Verbetering

Na zes jaar was de communicatie met ouders verbeterd. Bovendien zeiden de ouders dat het gedrag van de kinderen met betrekking tot andere kinderen was verbeterd, op het gebied van sociale communicatie en gedrag. Er was geen verandering te zien op het gebied van depressie en angst. Daarbij zouden de kinderen veel steun nodig hebben tijdens het opgroeien.

De onderzoekers willen duidelijk maken dat dit geen oplossing is voor autisme maar dat deze uitkomst potentie heeft. Het kan leiden tot verbetering op lange termijn.

Ruim 1 procent van de Nederlanders, ongeveer 190.000 mensen, heeft een vorm van autisme.

Bron: nu.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top