Familieraad

Ik heb er met de recente inhuizing van mijn moeder in een kleinschalig verpleegtehuis voor mensen met dementie een nieuwe familie met zeven ouderen bij gekregen. Hoe leuk is dit!

Ik hoefde helemaal niet na te denken over de vraag die de eerstverantwoordelijke verpleegkundige van mijn moeder mij in de eerste week stelde. Of ik zitting wilde nemen in de familieraad. Namens de woongroep waar mijn moeder nu deel van uit maakt.
Ik zei direct “Ja” omdat ik zo’n warm en blij gevoel heb als ik in de grote woonkamer bij mijn moeder koffie of sap zit te drinken, met altijd een koekje of snoepje erbij.

Wanneer mama behoefte aan meer rust, aan één op één contact heeft, krijgen wij deze lekkere oppeppers door een gastvrouw op haar eigen kamer aangereikt.

Wanneer je mij in de grote woonkamer tussen deze ouderen met dementie zou zien zitten, zou je zien hoe ik volop (mee)geniet. Ik houd nu al van deze mensen. Daarom wil ik niet alleen meehelpen om het beste zorg- en welzijnsklimaat voor mama te behouden, maar ook voor de andere zeven bewoners in haar nabijheid.
Ik ga mij hier vrijwillig voor inzetten.

Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik in de zes vergaderingen per jaar niet alleen aandacht zal hebben voor bewoners. Iedereen die mij kent, weet dat ik mij in de familieraad, ook sterk zal inzetten voor alle hardwerkende (eerstverantwoordelijke) zorgverleners en gastvrouwen, al dan niet met het aandachtsgebied familiezorg.

Daarnaast wordt de familieraad bemensd door enkele andere eerste contactpersonen, ofwel mantelzorgers van bewoners. Bij elke vergadering is de locatiemanager aanwezig.
Deze manager zal ervaren dat ik wars ben van een te strak beleid in de zorgverlening aan een groep ouderen die het niet meer lukt om voor zichzelf op te komen. Indien nodig gooi ik mijn deskundigheid en mondigheid ‘in de strijd’. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging!
Ik wil er graag aan meewerken dat de verworven 9.8 voor dit verpleegtehuis op de Zorgkaart van Nederland zoveel als mogelijk blijft gehandhaafd.

Ik ben mij aan het inlezen, voorbereiden op de eerstvolgende vergadering waarbij ik aanwezig zal zijn. In een van de documenten heb ik het toekomstig beleid van onder meer dit verpleegtehuis doorgelezen. Ik schrok even, ik heb dit document weggelegd, er een dag met gefronste wenkbrauwen op lopen kauwen en tegenargumenten in spierballentaal in mijn hersenpan opgeslagen. Als oud-wedstrijdzwemster ben ik gezegend met een groot uithoudingsvermogen.

Niet voor niets pas ik in ons Hollandse overdreven zakelijke en foutief bewierookte zorglandschap, waardoor een code-rood-mistig ouderenzorgklimaat is ontstaan, te allen tijde mijn eigen citaat praktisch toe.

“Kom niet aan ouderen, want dan kom je aan mij!”
Ik ben benieuwd wat de nu nog even zittende minister voor Langdurige zorg en Sport van mijn columns vindt. Hopelijk leert zij elke dag bij.

Wordt vervolgd.

Hetty Termeer (1953) is oud-wijkverpleegkundige en oud-docent gespecialiseerd in ouderenzorg; vooral vaardig in de omgang met mensen met dementie en/of pijn door mishandeling.

Zij schreef al jaren binnen de ‘veilige muren’ van een grote thuiszorgorganisatie in de Betuwe. Vanaf 2019, richting haar pensionering, is Hetty auteur.   

In haar boek Ouderenmishandeling komt in de beste families voor vertelt zij autobiografisch in achttien heel diverse korte verhalen over haar praktijkervaringen met ouderenmishandeling,

https://www.boekengilde.nl/boekenshop/ouderenmishandeling-komt-in-de-beste-families-voor/

Haar boek is in 2020 vertaald in het Engels, Elderly Abuse Happens in the Best of Families.

Hetty geeft lezingen en verzorgt workshops in Nederland.
Haar tweede boek verschijnt in februari 2024 onder de titel: Van goeden huize maar emotioneel verwaarloosd.
Taboedoorbreking binnen de ouderenzorg.

Hetty heeft jarenlang intensieve mantelzorgtaken verricht voor haar vader, moeder en tante. Samen met haar man is zij mantelzorger voor een 77-jarige minderbegaafde en lichamelijk gehandicapte neef die in een verpleeghuis woont.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Je bent geweldig en zo zorgzaam Hetty.
    Het verpleeghuis klinkt mooi en ze hebben het geluk dat je deel uitmaakt van hun team.
    Ook leuk voor je moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top