skip to Main Content
Experimenteel Alzheimer Geneesmiddel Lijkt Veelbelovend

Experimenteel Alzheimer geneesmiddel lijkt veelbelovend

Oktober 2016 – Een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer lijkt veelbelovend. Dit medicijn zou de ontsteking in de hersenen voorkomen en de abnormale eiwitklompjes in de hersenen die met de ziekte samenhangen verwijderen, volgens een onderzoek met muizen dat op de jaarlijkse Anesthesiology® vergadering 2016 werd gepresenteerd.

Een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer is de ontwikkeling van abnormale eiwitklompjes genaamd amyloïde plaques en neurofibrillaire tangles in de hersenen. Deze veranderingen veroorzaken ontstekingen in de hersenen en beschadigen de zenuwcellen. Die geleidelijk optredende beschadigingen leiden tot geheugenverlies, verwardheid en dementie. Het nieuwe geneesmiddel genaamd NTRX-07 lijkt deze ontsteking in de hersenen te verminderen terwijl de zenuwcellen en regeneratieve cellen in de hersenen in tact blijven.

“Dit medicijn kan mogelijk de ontstekingen in de hersenen die met de ziekte van Alzheimer geassocieerd worden verminderen,” zegt hoofdonderzoeker dokter Mohamed Naguib, een anesthesioloog op de afdeling algemene anesthesiologie van de Cleveland Clinic en hoogleraar anesthesiologie aan het Cleveland Clinic Lerner College of Medicine. “NTRX-07 werkt volgens een ander mechanisme dan andere Alzheimer medicijnen die op dit moment beschikbaar zijn, omdat het zich op de oorzaak van de ziekte richt en niet alleen op de symptomen.”

De auteurs van het onderzoek ontdekten de geheugen herstellende capaciteiten van NTRX-07 terwijl ze dit medicijn onderzochten op de potentiële behandeling van een complexe, chronische pijn genaamd neuropatische pijn. “Patiënten met neuropatische pijn hebben chronische zenuwontsteking,” zei Dr. Naguib. “Dit is een samenstelling die deze ontsteking aanzienlijk reduceert.”

Onderzoekers testten NTRX-07 op muizen die zo gefokt waren dat ze dezelfde neurodegeneratieve problemen vertoonden als die bij mensen met de ziekte van Alzheimer worden aangetroffen. Ze kwamen erachter dat de ontsteking, die ontstaat als gevolg van de ziekte, veranderingen in de microgliacellen teweegbrengt. Microgliacellen zijn immuuncellen die normaal gesproken de gevaarlijke amyloïde plaques (eiwit ophopingen) in de hersenen verwijderen. De microglia (immuuncellen) waren niet in staat de amyloïde plaques die zich in de muizen had opgehoopt te verwijderen, waardoor ontstekingen en beschadiging van zenuwcellen optraden. Het gevolg daarvan was een verminderd cognitief vermogen.

Op de microgliacellen bevinden zich CB2 receptoren, die na activatie een ontstekingsremmende reactie kunnen produceren. NTRX-07 richt zich op de CB2 receptoren, wat ertoe leidt dat de ontsteking afneemt en beschadiging aan het hersenweefsel voorkomen kan worden. Het nieuwe medicijn toonde een sterkere verwijdering van abnormale amyloïde plaques en verbetering in de geheugenfunctie en andere cognitieve vaardigheden.

Dit geneesmiddel verhoogde ook de niveaus van een eiwit genaamd SOX2, waarvan is aangetoond dat het helpt bij de ontwikkeling van nieuwe hersencellen, en de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer beschermt. Uit het onderzoek bleek dat de SOX2 niveaus naar de normale waardes terugkeerden bij muizen die met NTRX-07 werden behandeld. Daarentegen werden verlaagde SOX2 niveaus, actieve ontsteking in de hersenen, slechte verwijdering van amyloïde plaques en lage geheugenprestaties aangetroffen bij muizen die een placebo toegediend kregen.

Dokter Naguib en dokter Joseph F. Foss, directeur van klinisch onderzoek voor algemene anesthesie aan de Cleveland Clinic, zijn medeoprichters van NeuroTherapiaTM, een afgesplitst bedrijf, speciaal gecreëerd door Cleveland Clinic Innovations voor de ontwikkeling van NTRX-07. NeuroTherapiaTM ontving recentelijk 1.7 miljoen dollar van de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation om NTRX-07 door middel van klinische proeven op mensen te testen. Het bedrijf heeft ook 700.000 dollar ontvangen van de Alzheimer’s Association voor de ondersteuning van de geplande Phase I onderzoeken met menselijke deelnemers. Deze onderzoeken zullen naar alle waarschijnlijkheid in 2017 beginnen.

Bron: American Society of Anesthesiologists (ASA)

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X