Een reisadvies van Wouter Bos #ouderenzorg

Het roer moet om in de ouderenzorg. Dat is de conclusie van een commissie onder leiding van Wouter Bos. Er staan veel adviezen in het rapport maar die zijn uiteindelijk terug te voeren tot drie centrale (reis)adviezen: Ga (ver)bouwen, Ga digitaal en Werk samen. Dat zal me het reisje worden!

Dus nu moeten we ineens bouwen en verbouwen om een type woonvorm tussen zelfstandig wonen en verpleeghuis te creëren? Vroeger heette dat volgens mij gewoon bejaardenhuis. Wat is er een aantal jaar terug ook al weer met al die huizen gebeurd ? Oh ja, ik weet het al weer. Iets met ouderen die langer zelfstandig thuis moesten blijven wonen… De PvdA ( Wouter’s partij) stond notabene aan de wieg van het ontmantelen van de zorgstaat en het sluiten van deze huizen. Wat krijgen we nou?

Het zorgstelsel moet OPNIEUW op de schop door ouderen voor meer zaken zelf de knip te laten trekken. Bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp, maaltijden en woonkosten. Hoezo? Volgens mij is het juist tijd om meer voor deze groep te regelen. Wat te denken van verhogen AOW+pensioenen, nieuwe betaalbare seniorenwoningen en goede zorg? Zij hebben dit land notabene heropgebouwd. Voor wat? Voor dit reisadvies naar de verdoemenis?

En ouderen moeten digitaal. Daar zit wat in want het is natuurlijk ook  fijn om bepaalde zaken online te kunnen regelen. Maar als de huidige digitale weg naar hulp en ondersteuning in Nederland nog niet eens op orde is,  wat verwacht de commissie dan in godsnaam van onze ouders met nul digitale ervaring?  En heeft de commissie bijvoorbeeld ooit een oudere met dementie proberen wegwijs te maken op een iPhone of iPad? Vast niet. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk en vaak frustrerend dat was. Niet alleen voor mijn Alzheimer vader maar ook voor mij, zijn mantelzorger.

Over mantelzorg gesproken. Als het aan de commissie ligt geven we in de toekomst allemaal ‘levenslang’ mantelzorg. Het liefst vanuit Kangoeroe woningen. Dit zijn huizen met twee voordeuren, maar ook een tussendeur zodat de ene bewoner de andere mantelzorg kan geven. Gaan we dan de huidige rijtjeshuizen slopen of verbouwen we die? Zorgen we dan uiteindelijk voor onze buren of moet iedereen woningruil gaan doen om voor zijn eigen dierbare te kunnen zorgen? Of offeren we gewoon natuurgebieden op voor dit soort projecten vol Kangoeroe villa’s of flats?

En dan het derde advies: Er moet iets veranderen in de wijze waarop we omgaan met een vergrijzende samenleving. “Geef senioren mogelijkheden zelf regie te voeren over hun leven en de wijze van ondersteuning, als men dat kan. Vereenvoudig de zorg, Bevorder samenwerking”. Tjonge jonge jonge…. Alsof het vergrijzingsprobleem nu ineens de kop opsteekt. Dit wisten we toch allemaal al jaren? Daarom lopen er nu zoveel mantelzorgers met een burn-out. Vereenvoudig voor de thuisblijvers liever goede ondersteuning voor hun mantelzorgers.  Deze zorg helden houden het hele idee van de huidige participatiesamenleving krampachtig in stand en worden – nog steeds – zwaar ondergewaardeerd. Er wordt niet naar hen geluisterd, laat staan dat er met hen wordt samengewerkt.

Weet je wat mij opvalt? Dat ex-ministers in dit soort dure commissies altijd met adviezen komen die ze in hun regeerperiode blijkbaar niet konden bedenken of toepassen. Eerst breken ze iets af en als het dan niet loopt als gehoopt, worden oude plannen gewoon weer opnieuw gepresenteerd alsof ze net door henzelf bedacht zijn.

Het plan wordt gebracht als een mooie oplossing naar de toekomst. De reis …
Klinkt lekker positief maar als je goed leest wordt er eigenlijk alleen maar meer gevraagd van ouderen. Zowel in inzet als in geld. De commissie geeft aan dat langer thuiswonen niet altijd goed is en verderop in het rapport hebben ze het er over dat mensen best de overwaarde van hun woning kunnen opeten om bij te dragen in de zorg. Je eigen huis opeten of huur betalen in het verpleeghuis kan toch niet de oplossing zijn voor de zorgkosten, als we tegelijkertijd bedenken dat senioren er al jaren financieel op achteruitgaan? Dit reisadvies lijkt misschien mooi maar dat is het niet. Het doet me denken aan die wolf in schaapskleren.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top