skip to Main Content
Een Op De Vijf Mantelzorgers Krap Bij Kas

Een op de vijf mantelzorgers krap bij kas

Een op de vijf mantelzorgers heeft moeite om de kosten van het mantelzorgen op te brengen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim drieduizend mantelzorgers. De meest genoemde kostenpost zijn reiskosten, bijvoorbeeld voor kinderen die naar hun ouders in een andere woonplaats moeten reizen, of voor het vervoer van degene die zorg nodig heeft.

Verder hebben veel mantelzorgers een hoge telefoonrekening en betalen ze mee aan de eigen bijdrage voor zorg. Voor bijna een derde van de mantelzorgers zijn al dit soort mantelzorgkosten samen hoger dan honderd euro per maand.

Er zijn ruim 850.000 Nederlanders die langere tijd intensief voor een naaste zorgen. Op de langere termijn gaat dit voor sommige van hen om bedragen van duizenden euro’s. Dat is natuurlijk financieel niet vol te houden. Het kost je al zoveel tijd en energie en dan krijg je er ook nog financiële stress bij. Dit probleem moet serieus genomen worden!

Het komt steeds vaker voor dat kinderen en ouders verder uit elkaar wonen, en reiskosten zijn daardoor steeds vaker een obstakel bij mantelzorg. Gemeenten bieden via de bijzondere bijstand wel onkostenvergoeding aan, maar daarvoor gelden vaak strenge voorwaarden.

Mezzo geeft als advies: “Als ouders voor wie je zorgt goed kunnen rondkomen, kun je hen best een tegemoetkoming in die kosten vragen. Ook kun je in het gezin de kosten van de mantelzorger delen, bijvoorbeeld onder broers en zussen. Ben je je bewust van deze kosten, praat er op tijd over.”

Hebben ouders en andere familieleden het niet zo breed, dan moet de samenleving bijspringen, vindt Mezzo:  “We vinden het als maatschappij belangrijk dat we meer voor elkaar zorgen. Dan moeten we dat ook mogelijk maken.”  Ze ziet daarbij een rol voor verzekeraars, gemeenten en voor het Rijk, dat bijvoorbeeld mantelzorgkosten aftrekbaar zou kunnen maken voor de belasting.

Minder werken

Naast de mantelzorgers die het krap hebben of geld tekort komen (samen een kleine twintig procent), zijn er ook mantelzorgers die de kosten goed kunnen opbrengen (bijna zestig procent). Een kwart van de mantelzorgers kan de kosten wel opbrengen, maar moet er andere dingen voor laten.

De zorg voor een ander heeft voor een derde van de deelnemers aan het onderzoek gevolgen voor het werk: zij werken minder, zijn helemaal gestopt of (deels) arbeidsongeschikt geraakt. Dit is de groep waarbij er als gevolg van mantelzorg ook minder inkomsten binnenkomen. Zij ondervinden de grootste financiële druk.

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X