
Een gat in je cv
Niemand verwacht dat je op een bepaald moment in je leven je carrière zult moeten onderbreken om voor iemand te zorgen. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Volgens de National Alliance for Caregiving waren er het afgelopen jaar meer dan 65 miljoen Amerikanen, oftewel 29% van de volwassenen in de Verenigde Staten, mantelzorger voor een ziek of gehandicapt familielid.
Een mantelzorger betalen om je te helpen is niet altijd een oplossing en vanzelfsprekend niet altijd mogelijk. In dat geval is er maar één mogelijkheid: tijdelijk stoppen met werken, maar tegen de tijd dat je weer aan het werk kunt gaan, realiseer je je dat je een gat in je cv hebt als gevolg van mantelzorg. Wat doe je dan? Vermeld de zorg in je cv!
Je kreeg er dan misschien niet voor betaald, maar de mantelzorg is een echt beroep. Het vergt constante aandacht en toewijding, en je leert een hoop nieuwe vaardigheden. Je kunt niet verbergen dat je een tijd niet gewerkt hebt, dus leg je uit waarom dat was. Potentiële werkgevers zullen je eerlijkheid waarderen.
Deze omleiding in je carrière is niks om je voor te schamen. Je hebt iets nobels gedaan (hoewel het voor veel mantelzorgers vanzelfsprekend is) en je hebt veel van die ervaring geleerd. Benadruk de vaardigheden die je voor de zorg nodig hebt. Van elke uitdaging of taak die het leven je toewerpt, leer je iets waardevols.
Tijdens je tijd als mantelzorger moest je sommige vaardigheden consequent toepassen. Die vaardigheden moeten in je cv worden vermeld.
Een aantal vaardigheden die je als mantelzorger kan ontwikkelen zijn:
Multitasking
Punctualiteit
Organisatie
Het vermogen om beslissingen te nemen onder druk
Schema’s en budgetten beheren
Als je solliciteert naar een verpleegkundige functie, kun je ook het coördineren van fysiotherapie, praktijkervaring met beheren en toedienen van medicatie en dergelijke vermelden. De enige reden om dit soort vaardigheden niet te vermelden is als ze geen verband houden met de functie waarnaar je solliciteert. Een hoop vaardigheden die je als mantelzorger leert, zijn echter op veel verschillende functies toepasbaar.
Besteed veel aandacht aan je sollicitatiebrief. Een fout die veel sollicitanten maken, is dat ze zich te veel op het verleden richten. In plaats van stil te staan bij je voorgaande ervaringen gebruik je je sollicitatiebrief om je visie op de toekomst te laten zien. Leg uit waarom jij de juiste kandidaat bent, laat je kennis van het betreffende bedrijf zien en vertel hoe en wat jij kunt bijdragen.
Sandra Stevens die, net als zovelen, gestopt was met werken om voor een familielid te zorgen, vertelt dit over haar sollicitatie: “Ik denk dat de sollicitatiebrief mijn grootste kracht was toen ik weer een baan probeerde te vinden. Dat is het deel van de sollicitatie waarin ik echt alles geef. Zelfs toen ik een jaar vrij nam om voor mijn moeder te zorgen, kreeg ik heel snel daarna weer een baan en de werkgever zei dat het mijn sollicitatiebrief was die me de baan had bezorgd.”
Presenteer je ervaring als mantelzorger op een doordachte manier. De manier waarop je vertelt wat jou van je werk afhield, speelt een grote rol. Natuurlijk is het aan jou hoeveel je wilt onthullen. Het is de kunst om een evenwicht vinden tussen te veel en te weinig onthullen. Te veel onthullen kan de aandacht afleiden van de rest van je ervaring. Als je daarentegen te weinig vertelt, moeten werkgevers zelf gaan raden en heb je geen controle over wat ze zullen denken of welke conclusies ze zullen trekken. Dit voorbeeld laat zien hoe je je ervaring als mantelzorger kunt presenteren:
Mantelzorger (november 2018 – januari 2020) of Loopbaanonderbreking (november 2018 – januari 2020) – Mantelzorger voor een ziek familielid aan het eind van zijn/haar leven. Verantwoordelijkheden waren onder andere hospicezorg aan huis, het plannen van medische afspraken, financiële bewindvoering en juridische coördinatie.
Streef naar een korte, concrete en feitelijke presentatie van de informatie.
Dat is alles. Een paar eenvoudige tips die je kunnen helpen om de volgende stap in je carrière met eenvoud en klasse aan te pakken. Het moet er niet om gaan waarom je indertijd op de pauzeknop hebt gedrukt, het moet gaan om de drive en de motivatie die je hebt om opnieuw te beginnen. Succes!
Dit bericht heeft 0 reacties