Dringende oproep van een zorgouder – DELEN AUB!!

Beste minister Ernst Kuipers,

Weet u waar ik en Pepijn Lamens komende week naar toe moeten? We moeten naar België. 

Niet voor de lol, niet voor een weekendje weg. Maar omdat de medicatie van mijn zoon in Nederland niet meer te krijgen is. 

Laat dat even goed doordringen. Burgers van een van de rijkste en welvarendste landen van de wereld, moeten uitwijken naar België omdat Nederland het niet voor elkaar krijgt deze medicijnen te importeren. 

Niet omdat er schaarste heerst, maar wegens een politieke keuze. Een politieke keuze van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die zorgverzekeraars verantwoordelijk heeft gemaakt voor het inkopen van cruciale medicijnen.

Mijn zoon heeft zware epilepsie, heeft eerder dit jaar maanden in het ziekenhuis gelegen en heeft mentaal, cognitief en lichamelijk enorm ingeleverd. Zonder deze medicijnen ligt hij daar straks weer maanden. Dat kost u meer. Die rekensom is niet zo heel erg ingewikkeld te maken. Alleen al de manuren die wijzelf, Apotheek van Laaren en UMC Utrecht er al in hebben zitten op zoek naar iemand die deze medicatie nog wel kan leveren is al prijziger . 

Het zijn geen snoepjes die hij krijgt, het is geen aspirine. Dit zijn voor hem essentiële medicijnen. En is dit de eerste keer? Nee meneer, de vorige keer moest ik zijn medicijnen laten importeren vanuit Duitsland, maar dat kan ineens ook niet meer.
U jaagt ons daarnaast ook op kosten. Want nu moeten wij de medicatie zelf betalen en de rit naar België is ook niet gratis. En dit allemaal omdat uw zorgverzekeraars voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en zich zo star opstellen dat farmaceuten liever aan onze buurlanden verkopen.  

Alles om een dubbeltje te besparen, maar meneer Kuipers, kijk nou eens naar dat lieve snoetje. Achter cijfertjes gaan kinderen verscholen en denk nou eens aan al die ouders die niet de mogelijkheid hebben om die medicijnen zelf te financieren, die niet richting België kunnen rijden, wat gebeurt er met hun kinderen? 

Want hij is niet de enige. Minister Kuipers, ik wil heel graag uitleg krijgen, maar ook uitleg geven waarom het leven van ouders van zorg intensieve kinderen makkelijker gemaakt moet worden in plaats van moeilijker. 

Nodigt u me een keertje uit?

Astrid Plugge 

Inmiddels lezen wij op sociale media dat meer mantelzorgers tegen dit probleem aanlopen. Ben of ken jij iemand die, net als Astrid, tegen dit probleem aanloopt? Mail haar dan via a.plugge@gobmare.nl

Samen sta je altijd sterker!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top