Dementerenden maken reis zonder te reizen

Een reisje maken zonder de deur uit te gaan. Dat lijkt onmogelijk, maar het kan tegenwoordig in Haren. In zorgcentrum De Dilgt staat namelijk een bus die speciaal bedoeld is voor dementerenden. Zij worden in de digitale bus langs hun herinneringen geleid.

Er is een stoel voor de bestuurder, inclusief bedieningspaneel met knoppen voor het starten van de bus en een claxon. Ook is er een schakelaar waarmee je de denkbeeldige deuren sissend open en dicht kunt doen. Uit een roostertje komt de verfrissende lucht van lavendel. Een stuur maakt het geheel af. De bewoners van De Dilgt zijn enthousiast.

Meneer Ten Hove ging vroeger altijd met de bus naar zijn werk. ‘De bussen hadden ook conductrices en alles, dat was in die tijd nog’, zegt hij.

Ook meneer Posma gaat aan de hand van de beelden terug in de tijd: ‘De bekende omgeving. Dan denk je: Oh ja, dit was vroeger zus en dat was vroeger zo, dat is echt de moeite waard.’

‘Je moet het zien als vermaak, als reuring’, zegt Wil Koopmans, directeur van zorginstelling ZINN. ‘Het is de bedoeling dat we voor ieder jaargetijde een nieuwe film gaan maken. Dat hoeft geen rondrit te zijn, de passagiers kunnen ook naar bijvoorbeeld Delfzijl gebracht worden.’ ( bron RTV Noord)

ZINN innoveert met digitale bus: een buscompartiment voor ouderen waarvan de ramen zijn vervangen door grote televisieschermen. Op de schermen zijn herkenbare beelden uit de omgeving te zien. Een uniek project waar zorg, innovatie en beleving samenkomen.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top