De schoenendoos

 ‘Oud worden is niet voor watjes’ zoals mijn moeder (85) graag zegt. Daar kunnen we aan toevoegen dat het doodgaan daarna ook niet meer voor beginners is.

In mijn gesprekken met senioren begint het pijnlijk op te vallen wat er allemaal komt kijken bij ziekte, leven en doodgaan. En dan heb ik het niet over de medische lijdensweg. Maar over de administratieve.

Alsof het verlies van je pa of moe al niet verdrietig genoeg is, komt daarna nog de doffe ellende die administratie heet. ‘De schoenendoos’, zoals een oom van mij één van zijn speelsere buien riep. Dat bleek in zijn geval trouwens een forse legerkist, ramvol verzekeringspolissen, nautische tijdschriften, bankafschriften, gebruiksaanwijzingen, lidmaatschap bewijzen, belastingaangiftes, huurcontracten, een incomplete jaargang Donald Duck uit 1962 en stapels veelal bevlekte paperassen waarvan de betekenis ons tot op de dag van vandaag volslagen onduidelijk is. Bij elkaar ongeveer een halve kuub ‘live-admin’. Verontrustend detail: de documenten van de laatste jaren bleken nog keurig in de envelop te zitten waarmee ze naar hem waren verstuurd.

Na enig onderzoek bleek het ordeningsprincipe van mijn oom nog het best te omschrijven als ‘van bovenaf er in gegooid’. In de dagen en weken dat wij trachtten greep te krijgen op al dit moois, kwamen ook de belastingdienst, de bank, de huisbaas, de krant en tal van instanties langs. Niet om ons te condoleren met het verlies. En zeker niet om ons te helpen deze papieren tijger te temmen. Maar vooral om ons in ambtelijk jargon te waarschuwen wat ons allemaal voor vreselijks boven het hoofd hing als we niet onmiddellijk… etc etc.

Hoewel de meeste mensen de fase ‘schoenendoos’ niet eens halen, zie ik die kist van oom toch als een voorbeeld van hoe het niet moet. Maar hoe dan wel? Samen met anderen denk ik dat we daar toch een oplossing voor moeten kunnen maken. Ook daarom schoof ik op een regenachtige zondagmiddag maar eens bij mijn ouders aan.

‘Geen idee!’ vatte mijn moeder de zaak samen. ‘Dat soort dingen regelt je vader. Als hij eerder gaat dan ik, zou ik niet weten wat ik moest doen.’

Grote ogen bij mijn zorgzame vader (86). ‘Maar schatje, dat heb ik toch allemaal voor je uitgezocht? Ligt allemaal klaar. In een blauw mapje en en bruin mapje? Linker la van het bureau?’

Mijn vader kennende heeft hij hun papieren tijger tot de laatste vezel gefileerd in uitvoerige excel-sheets. Maar het probleem bleek ergens anders te liggen.

‘Eksèl?’ vroeg mijn moeder ongerust, ‘Is dat iets op de computer?’ (Mijn moeder is geen vriendin van de computer).

‘En ik weet toch helemaal niet wat ik met die toestanden moet? Moet ik rekeningen opheffen? Of juist niet? Welke verzekeringen kunnen weg? En wat zeg ik als de belastingdienst komt zeuren?’ (Mijn moeder is ook geen vriendin van ambtelijke instanties).

We hebben het er die avond eens goed over gehad. In dat gesprek werd ons alle drie glashelder dat je papierwinkel niet alleen vindbaar moet zijn. Maar ook overdraagbaar.

En dat gaat niet vanzelf. Ik weet dat de meeste ouderen in Nederlanders nog eerder over hun seksleven praten dan over hun administratieve. Dat maakt het een mooie uitdaging voor ons.

Eén ding staat daarbij als een paal boven water: hoe moeilijk je een onderwerp ook vindt om aan te snijden, zodra je het met elkaar besproken hebt, is iedereen opgelucht. Duidelijkheid geeft rust.

‘Pap, ik wil even iets belangrijks met je bespreken.

Je schoenendoos.’

Louis Huyskes is mede-initiatiefnemer van Registor.org.

louis@registor.org

Wat betekent het onderwerp ‘Schoenendoos’ voor jou? Heb je tips en suggesties die je wilt delen? Vragen die je wilt stellen? Laat horen.

Avatar foto

Louis Huyskes is alleenstaande vader van 3 inmiddels volwassen kinderen. Momenteel verzorgt hij, naast zijn werk voor Registor, zijn vader (88) die na een val wat ribben brak. Louis studeerde geneeskunde en bedrijfskunde en vindt dat een betere wereld wel wat marketing kan gebruiken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top