De krabbels van mama

Het is dinsdagochtend rond 11.00 uur als ik de kamer van mama in de zorginstelling binnenkom. Ze is in zichzelf gekeerd en zit met een boek op haar schoot. Ongeveer alle woorden die ze leest, vinkt ze af met een potlood… haar houvast, terwijl het verhaal aan haar voorbij gaat.

Als ik naast haar ga zitten, legt ze het boek weg. Vervolgens pakt ze een klein fotoalbum, gemaakt door mijn dochter. Een herinnering aan die paar dagen dat we mama en haar partner in Spanje opzochten. Inmiddels ruim vier jaar geleden. Wat heeft ze veel ingeleverd, denk ik als de foto’s bekijk. Van een vrouw die toen helder en vol energie in de fotocamera kijkt, naar een vrouw met een lege blik met een kwetsbare uitstraling nu. Confronterend wel.

Ik vraag haar of ze weet wie er op de foto staat. Het ontgaat haar. Eerst wijs ik mama aan en benoem dat zij het is. Daarna wijs ik de jongedame naast haar aan en zeg dat het Famke is, haar oudste kleindochter. Er gaat een belletje rinkelen en voordat ik het in de gaten heb, pakt ze een pen en schrijft in hoofdletters ‘FAMKe’ op het voorhoofd van Famke. Het kan maar duidelijk zijn wie wie is. En dan maakt ze van de laatse ‘e’ ook een grote ‘E’. Anders klopt het niet, merkt ze op. Mee eens, zeg ik blij verrast omdat ze scherp is.

We bladeren verder in het album. En dan valt mijn oog op het onderschrift bij een foto van oma en kleindochter…

kleine meisjes worden groot he oma!?… en knap 😉

met daarachter in potlood geschreven door mama:

zeker!

Hoe mooi!

Benieuwd welke krabbels we nog meer tegen gaan komen in alle blaadjes, puzzelboekjes en magazines…

Niet alleen foto’s zijn een fijne manier om in verbinding te zijn met je naaste met dementie. Ook de puzzel- en prentenboekjes van Klessebasjes kunnen je helpen om op een laagdrempelige manier de connectie te versterken. De boekjes gaan namelijk terug in de tijd met onderwerpen, woorden, afbeeldingen van en persoonlijke vragen over vroeger en staan garant voor het oproepen van leuke herinneringen en mooie verhalen.

Wil je weten of de boekjes iets voor jou en je dierbare met dementie kunnen betekenen?
Download dan het probeermagazine en ervaar het zelf!

Avatar foto

Creator Klessebasjes... van puzzelen naar praten met mensen met dementie. Puzzel- en prentenboekjes die zorgen voor meer verbinding met je naaste met dementie. Daarnaast mantelondersteuner van een moeder en een vader met dementie.

De puzzel- en prentenboekjes van Klessebasjes gaan terug in de tijd en geven mensen met dementie weer een verhaal. Ben je benieuwd naar de boekjes of wil je Klessebasjes proberen? Vraag dan het gratis online probeermagazine aan via: www.klessebasjes.nl/gratis-probeermagazine-netwerk

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top