Check de vervanging tijdens vakanties op tijd

De meivakantie is net achter de rug en dat heeft hier al wat gedoe opgeleverd. Roosters dreigden leeg te blijven en vervanging van de huishoudelijke ondersteuning was (nog) niet geregeld, zeker niet voor de volledige indicatie en het aantal uren. En dat terwijl het al maanden duidelijk was dat er medewerkers met vakantie zouden gaan.

Ik snap niet dat er organisaties zijn die tot het laatste moment wachten om de roosters te vullen of om de zorg/ondersteuning in z’n geheel af te bellen. Zomaar een mededeling dat het niet gaat lukken en dat ze hun best hebben gedaan. Hoe zit het dan met de afspraken die vanuit de indicatie gemaakt zijn? Zo’n indicatie krijg je namelijk niet zomaar. Het is geen cadeautje, het is bittere noodzaak.

Dus om te voorkomen dat je onverwacht in dezelfde vervelende situatie terecht komt, hierbij alvast wat tips voor de komende vakantieperiode:
– Vraag aan de medewerkers wanneer ze met vakantie gaan
– Vraag of ze zelf voor vervanging moesten zorgen / hebben gezorgd
– Vraag of ze willen doorgeven dat er echt vervanging ingezet moet worden
– Doe dit vroeg genoeg zodat je nog tijd hebt om met de zorgorganisatie te praten
– Wees duidelijk waarom de ondersteuning wél door moet gaan
– Geef je grenzen aan en spring niet zomaar in het gat

Voor ons is het redelijk goed gekomen en de vakantie is achter de rug. Niet alle uren zijn ingevuld, maar de boel is draaiend gebleven. Onder veel gepiep en gekraak met alle hens aan dek. Maar de volgende keer dat ik weer zoveel moet inspringen om gaten van anderen te vullen, dan stuur ik ze gewoon een factuur voor mijn geleverde diensten ter vervanging van hun mensen. Misschien helpt dat een beetje om te laten zien dat ik geen onuitputtelijke gratis bron van oplossingen ben. Wordt vervolgd…

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top