Burgerlijke ongehoorzaamheid

Het is coronacrisis en naast de maatregelen van ons kabinet, hebben ook de veiligheidsregio’s (en dus de burgmeesters) richtlijnen en maatregelen afgekondigd.
Allemaal verschillende regeltjes, noodverordeningen, ingewikkelde toestanden die ervoor moeten zorgen dat wij, Nederlanders, zoveel mogelijk binnen blijven en niet gaan samenscholen.
Nu vind ik dat samenscholen wel een vreselijke benaming want kun je van samenscholing spreken als je met drie vrienden een ommetje maakt?
Bovendien druist het tegen onze grondwet in: onze grondrechtelijke vrijheid, het recht om te verenigen, onderwijs. Dat soort dingen.
En verder hoorde ik al verhalen van agenten die huizen binnendringen omdat daar een bak met visite zou zitten. Of een verjaardagsfeestje werd gegeven.
Blij dat ze hier vrijdagavond niet geweest zijn, want de jongelui waren niet meer te harden en hebben hier vrijdagavond zitten borrelen. Met wel 4 man sterk!
Lang leve onze vrijheid.
Ik sprak een oudere meneer, ruim over de helft van 80 heen. “Ik maak mij niet druk. Heb de tbc-golf meegemaakt dus dit is allemaal zo overdreven. Zaterdag ga ik lekker naar de markt”.
Tja, dacht ik, aan de ene kant kan ik hem geen ongelijk geven. Onze kwaliteit van leven zit nu echt in een notedopJE.
Wat het jaar van onze vrijheid had moeten zijn, is een jaar van beperkingen geworden.
En wat doet Nederland? Die laat zich als een kudde makke schapen voorlichten door het RIVM, waar nog wel wat over te doen is geweest. Zo blijkt die club politieke beslissingen te nemen. Adviseren met dwang, zeg maar. En in zijn geheel niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.
In principe komt het erop neer dat onze RIVM op dit moment de dienst uitmaakt en zorgt dat de Nederlandse bevolking massaal zijn vrijheid is verloren. Niet erg democratisch. En tegen de grondwet in. Best heel eng.
Den Haag is wakker geworden en overweegt nu de noodtoestand af te kondigen zodat onze vrijheidsbeperking in ieder geval juridisch onderbouwd is.
Gaat lekker he?
Waar deze crisis begon met: “Gebruik uw gezond verstand” gaan we nu op weg naar 1 autoriteit die beslist wat wij wel en niet mogen doen.

Als mijn jongelui met vrienden aankomend weekend willen ‘samenscholen’ aan mijn grote tafel, met teveel drank, sigaretten herrie zal ik ze niet tegenhouden. Ik beperk ze niet in die vrijheid. Ik laat ze wel hun gezond verstand gebruiken. Briefje op de deur: “ Schoenen uit, handen 20 seconden wassen en geen gekleef aan elkaar!”
Burgerlijke ongehoorzaamheid? Het zal. Maar de lange termijngevolgen voor onze jeugd zijn nog helemaal niet onderzocht en ik wens mijn jongeren geen trauma toe.
En zolang de noodtoestand niet is afgekondigd blijf ik dat zo doen. Met inachtneming van mijn eigen gezond-verstand-maatregelen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top