skip to Main Content

Begrip wonen is hot bij gemeenten #opinie

Blijkbaar zijn, na een uitspraak van de Raad van State, gemeenten wakker geworden als het gaat om de begrippen ‘woning’ en ‘wonen’.
Het bleek namelijk, dat als gemeenten het begrip ‘wonen’ niet helder omschreven hebben, er wel heel veel mogelijk is in een woning.
Zonder een duidelijke beschrijving kun je dus in een woning met meerdere huishoudens wonen.
Gezellig met je vrienden in één huis of misschien wel je zieke overbuurman in je huis opnemen.
Kon allemaal zolang de gemeente geen duidelijke omschrijving had van het begrip ‘wonen’.
Oplettende gemeenten gaan nu angstvallig het begrip wonen omschrijven,  want stel je toch voor!! On-handhaafbare toestanden zou je er maar van krijgen! Ongehoord! Meerdere huishoudens in één woning.

Het gevolg is wel dat het nog niet zo makkelijk is om ‘wonen’ te omschrijven. Dat bleek ook maar weer tijdens onze raadsvergadering. Daar waar bijna alle raadsleden het voorstel klakkeloos accepteerden, had ik toch nog wel enkele vragen.
Wat is er namelijk omschreven in het voorstel van de wethouder?
Onder huishouden wordt verstaan: (ik probeer het even in eenvoudig taalgebruik te vertalen) één persoon of groep die samen één huishouding voert. En waarbij er onderlinge verbondenheid is met een langere termijn. Dus duurzaam samenleven.
Dat wordt nog verder toegelicht door praktische voorbeelden. Zo eet je gezamenlijk, hebt een gezamenlijke keuken en badkamer….dat soort zaken.

Maar wacht eens even! Dat komt dus niet goed.
Want wat is dan duurzaam samenwonen? En met wie ben je dan verbonden? Een vader, moeder of familielid opnemen in je huis zou nog kunnen.
Maar een overbuurman waarvoor jij mantelzorgt, kan dat dan nog wel? Of zoek ik nu spijkers op laag water?
Want behalve dat gemeenten zo invloed krijgen op bijvoorbeeld arbeidsmigranten of kamerverhuur, kan het wel degelijk invloed hebben op mantelzorg.
Het meest zorgwekkende van dit alles vind ik dat gemeenten inwoners behoorlijk kan beperken. Het ontwikkelen van een mantelzorgwoning is al een hele strijd, laat staan als gemeenten ook nog invloed willen uitoefenen op wie je in huis neemt en met hoeveel je in een huis mag wonen.

Aletta Makken

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X