Als verandering moeizaam gaat is beweging hard nodig

Als je dit blog begint te lezen en denkt dat ik je  ’eventjes’ zal leren hoe je verandering in je mantelzorgsituatie kunt aanbrengen, dan heb je het mis. Waar dit blog wel over gaat? Over verandering, die vaak bij jezelf moet beginnen. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ken je dat gezegde? Wat ik daarmee wil zeggen is: als verandering moeizaam gaat is beweging hard nodig.

Lotgenoten

Als je toe bent aan verandering, dan kom je in actie. Ik deed dat in 2014 toen ik begon met Mantelzorgelijk. Ondanks de steeds zwaardere zorg voor mijn Alzheimervader, mijn gezin en bedrijf, kwam ik in beweging. Ik zag de bui voor de toekomst namelijk in 2014 al hangen en vond dat mantelzorg vanaf dat moment veel meer op de kaart gezet moest worden. Dat mantelzorgers veel meer gehoord en gezien moesten worden. Voor Nederland echt zou vergrijzen en iedereen voor iemand zou moeten mantelzorgen. Dat wilde ik bereiken d.m.v. een online platform, storytelling en waardevol lotgenotencontact.

Deelgenoten

Ik was niet de enige die er zo over dacht. Margreet kwam een paar jaar na mij in beweging en sloot zich bij Mantelzorgelijk aan. Ondanks haar werk, gezin en dubbele mantelzorgtaken. Een doorgewinterde mantelzorger, die alle klappen van de zweep inmiddels wel kent. Een mantelzorger met een missie en een toekomstvisie, die net als ik zag dat er echt verandering nodig is. Samen maakten we het volgende plan: een platform voor lotgenoten en deelgenoten. Bij Mantelzorgelijk zit veel kennis en ervaring. Samen met onze vaste bloggers en trouwe volgers hebben Margreet en ik inmiddels het grootste online mantelzorg expertisecentrum gecreëerd.

Maar ondanks dat mantelzorgers de afgelopen jaren via Mantelzorgelijk hun ervaringen ‘openlijk’ deelden, we feilloos wisten aan te geven wat er mis was met beleid, onze krachtige opiniestukken schreven, uitnodigingen voor interviews in de media aannamen, een petitie en een sterk manifest publiceerden, werden we nog steeds niet (echt) gehoord door de mensen die beleid maken. Tuurlijk mochten we meedoen met denktanks van het ministerie en werden we uitgenodigd door belangenbehartigers om onze zienswijze kenbaar te maken. Maar heeft het echt iets opgeleverd? Het antwoord is nee. Ondanks alle moeite en energie die Margreet en ik erin staken.

Bondgenoten

Einstein zei ooit: ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’ Dat geldt overigens niet alleen voor de denkwijze van beleidsmakers. Ook wij  als mantelzorgers zullen onze  denkwijze iets meer moeten aanpassen als we  willen dat er een verandering op gang komt. Want denk je echt dat er ook maar iets gaat veranderen door af en toe te reageren onder berichten op de sociale media? Dat is natuurlijk superfijn voor de erkenning en de herkenning voor schrijver en voor jou, als reagerende mantelzorger, maar dat zal de mening van beleidsmakers helaas echt niet doen veranderen. Dus kwamen Margreet en ik wederom in beweging en maakte opnieuw een plan: vriendschappen via ons veilige community-platform. Om met elkaar, als bondgenoten, een maatschappelijke verandering op gang te brengen: Mantelzorgvriendelijk beleid voor alle mantelzorgers. Dat kunnen wij echt niet samen, daar hebben we jou als bondgenoot hard bij nodig.

Kom ook in beweging

 Zoals gezegd; Als verandering moeizaam gaat is beweging hard nodig. Kom dus, net als Margreet en ik ook in beweging. We vragen je niet om uren per dag actief actie te voeren, maar vooral om ons input/steun te geven via het afgeschermde forum . Het enige wat we van je vragen is : word vriend en laten we met elkaar de echte stem van mantelzorgend Nederland worden. Met alle nieuwe, uiterst zorgelijke zorgwetten van de overheid die in het verschiet liggen, zal dat brood en broodnodig zijn!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top