
Als mantelzorg ten koste van je inkomen gaat..
Steeds meer mantelzorgers komen financieel in de knel. In 2018 deed Mantelzorg.nl onderzoek en toen bleek al dat 1 op de 5 mantelzorgers moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarnaast gaf bijna 1 op de 3 mantelzorgers aan dat hun zorgtaak invloed heeft gehad op hun werk. Tien procent van de mantelzorgers die voor hun kind of partner zorgen, zien zich genoodzaakt om gedeeltelijk of geheel te stoppen met hun baan. Gevolg? Inkomensval, een enorm pensioen gat, het vervroegd moeten opeten van je pensioen en pure armoede als je mantelzorg na jaren ophoudt doordat je dierbare in een verpleeghuis komt of overlijdt.
Feit is dat na het onderzoek van Mantelzorg.nl uit 2018 alleen maar meer werkende mantelzorgers met financiële uitdagingen worden geconfronteerd als een direct gevolg van hun mantelzorg. Hebben jij of je zorgvrager vermogen dan is er niet veel aan de hand. Dan kun je immers zelf alle externe zorg inkopen die wenselijk is. In die kringen hoeft men zelf vaak niet intensief voor partners of ouders te mantelzorgen. Voor die groep blijft het bij dat kopje thee, een wasje of boodschapje doen en af en toe mee naar een arts, zoals Johan Hattinga Verschure in 1972 mantelzorg ooit bedacht heeft. Heel anders is het voor de mensen die (iets) minder bedeeld zijn.
Veel mensen realiseren zich nog steeds niet dat mantelzorg een onbetaalde fulltimebaan kan zijn, die ten koste gaat van je goed betaalde job en alle voorzieningen voor je oude dag. Wie zorgt er in Nederland eigenlijk voor jou, als je mantelzorg ten koste van je inkomen gaat? Niet de overheid. De huidige wetgeving kent tot op heden namelijk geen mogelijkheden om de mantelzorger financieel bij te staan. Als je een kind krijgt in Nederland is alles – bijna vanzelf – geregeld: kinderbijslag, kinderopvang en verlofregelingen. Als je een oude ouder, een kind met een beperking of een zieke partner krijgt zit je met dezelfde vraagstukken, maar is er niets om op terug te vallen.
Natuurlijk hoort mantelzorg bij het leven, je zorgt uit liefde, maar niet als het vele grenzen over gaat. Met liefde en dankbaarheid kan een mantelzorger de huur immers niet betalen. Waarom dus geen vergelijkbare regelingen voor mantelzorgers? Dat moet gezien de maatschappelijke ontwikkeling echt anders. Steeds meer mantelzorgers raken vanwege de zorg voor een dierbare namelijk financieel in de knel. Neem onze gastblogger Eric Wirken. Hij blogt al tijden over zijn jarenlange situatie als mantelzorger voor zijn vrouw. Hij raakte zwaar overbelast door de combinatie fulltime werk en mantelzorg en koos ervoor om parttime te gaan werken, in de hoop het zorgen vol te kunnen houden. De zorg werd intensiever en uiteindelijk krijgt Eric een burn-out. Hij moest zich langdurig ziek melden bij zijn werkgever, werd na twee jaar volledig afgekeurd door het UWV, werd na jaren herkeurt en weer deels geschikt voor werk bevonden. Is zijn mantelzorg-situatie in die tijd gewijzigd? Nee, de zorg voor zijn partner is alleen maar intensiever en zwaarder geworden. In 10 jaar tijd van een goed verdienende fulltime werkende mantelzorger naar een leven onder bijstandsniveau, dat is het verhaal van Eric.
Is dit het voorland van alle werkende mantelzorgers in Nederland? Kabinetsplannen als de WOZO , Langer Thuis en de personeelstekorten in de zorg helpen beslist niet mee. De overheid, thuiszorgorganisaties en inmiddels zelfs verpleeghuizen verwachten steeds meer inzet van mantelzorgers. Hoe dan, als je werk en mantelzorg met elkaar moet combineren? Meer zorgtaken voor mantelzorgers gaat immers altijd ten koste van betaald werk en verlies aan inkomen gaat ten koste van kwaliteit van leven van mantelzorgers én hun gezinnen.
Mantelzorg is geen roeping en tegenwoordig ook zeker geen keuze meer. Mantelzorg gaat elke Nederlander aan en is de zorg voor iedereen: Je bent het, je wordt het of je krijgt het. Steeds meer partijen verdienen inmiddels een goed belegde boterham aan mantelzorg, behalve de mantelzorger zelf. Het wordt zo langzamerhand echt tijd dat de overheid een plan bedenkt om werkende mantelzorgers te compenseren voor verlies aan inkomen. Het is wel een keer klaar met al dat gratis zorgen, als je als gevolg daarvan financieel je kop amper nog boven water kunt houden.
Vanuit Mantelzorgelijk willen we de komende tijd een vervolg geven aan dit thema. Ben jij financieel de dupe geworden als gevolg van mantelzorg? We horen graag jouw verhaal. Mail naar marjolijn@mantelzorgelijk.nl en ik neem zsm contact met je op.
Dit bericht heeft 0 reacties