Al die onderzoeken naar mantelzorg, maar wat levert het op?

We krijgen met grote regelmaat verzoeken om mee te werken aan onderzoeken over mantelzorg. Het zijn verzoeken voor interviews, panels, meedenksessies of vragen om oproepen op onze site te plaatsen. Het zijn grote en kleine vragen.

Vanuit Mantelzorgelijk werkten we de afgelopen maanden bv. mee aan onderzoeken vanuit het RIVM, TU Delft en de Nationale Ombudsman. We plaatsen oproepen van studenten die input nodig hadden voor hun afstudeeronderzoek. We werkten mee aan grote wetenschappelijke onderzoeken en kleine praktische vragen.

Toch zijn wij erg benieuwd wat er eigenlijk met de resultaten gebeurt. We lezen dat er wetenschappelijke publicaties zullen volgen, dat de uitkomsten worden teruggekoppeld en dat beleid zal worden aangepast. Maar helaas weten we inmiddels als mantelzorgers dat we niet heel veel hoeven te verwachten van dit soort onderzoeken. Iets (blijven) onderzoeken betekent tot nu toe, dat er niet daadwerkelijk iets gaat veranderen.

Kijk naar het huidig beleid rond mantelzorg dat gebaseerd is op een onderzoek onder 0,01% van de mantelzorgers in Nederland en dan met name onder ouderen boven de 70 jaar. De grootste groep mantelzorgers is tussen de 42 en 65 jaar en hebben vaak nog een eigen gezin, werk en andere verplichtingen. Waar blijft de specifieke aandacht voor overbelasting, (levend) rouwen, jonge en/of studerende mantelzorgers en mantelzorgers met een migratieachtergrond?

Zo zou een paar jaar geleden de mantelzorg ontregeld worden. Denktanksessie, bijeenkomsten en nog meer onderzoeken. Het resultaat? Maatwerk ontbreekt na al die jaren nog steeds en het aanbod is nog steeds gebaseerd op ontmoedigende regelingen en procedures en niet op het echt verminderen van de regel- en zorgdruk. De behoefte en de vraag van de mantelzorger zou hierin toch altijd leidend moeten zijn?

Dus wat verandert er nou echt, na al dit soort onderzoeken? Wat leveren al die sessies op? Volgens ons niet heel erg veel. Voor ons mantelzorgers staat ‘eerst onderzoek’ inmiddels synoniem voor ‘vooral niet veranderen’. Halsstarrig blijven beleidsmakers en onderzoekers praten óver mantelzorgers en veel te weinig mét mantelzorgers. Op deze manier zal het nooit anders gaan.

Stel je eens voor wat we hadden kunnen doen met al dat geld en al die energie van al die onderzoeken en bijeenkomsten. De maatschappij verandert voortdurend. Is het dan niet de hoogste tijd dat de overheid hierin gaat mee veranderen? Problemen los je namelijk niet op met dezelfde mensen die ze hebben veroorzaakt.

 

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top