skip to Main Content
Aanvullende Zorgverzekering Voor Mantelzorg Handig?

Aanvullende zorgverzekering voor mantelzorg handig?

Het langdurig of intensief zorgen voor een familielid of bekende. De behoefte aan mantelzorg stijgt en dit is ook terug te zien in de zorgverzekeringsbranche. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden mantelzorg of breiden hun pakketten ten opzichte van voorgaande jaren uit.

De laatste weken verschijnen ze regelmatig op het scherm: reclames van zorgverzekeraars die ’ontzorgen’. Zo zijn er ook aanvullende zorgverzekeringen voor mantelzorgers waarmee onder meer iemand anders kan worden ingehuurd om voor de naaste(n) te zorgen. Handig of weggegooid geld?

Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste, laat de Consumentenbond elk jaar een overzicht maken welke vergoedingen er zijn voor mantelzorgers. Ook vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl heeft een overzicht gemaakt.

Vervanging
Uit beide overzichten blijkt dat er vier soorten vergoedingen zijn voor mantelzorgers zijn. Zo kan er gekozen worden voor vervangende mantelzorg, waarbij de zorg een aantal dagen uit handen kan worden gegeven. Verder dekken bepaalde verzekeringen een mantelzorgmakelaar. Dat is iemand die tijdelijk de regeltaken overneemt. Daarnaast kan een vergoeding worden gekregen voor mantelzorgcursussen (hoe zeg ik nee) en is er het zogenoemde mantelzorgarrangement waarmee de mantalzorger alleen of met de zieke er een paar dagen tussenuit kan.

Meest compleet
Menzis (€19,95 per maand) en PMA ( €17,95 per maand en ondergebracht bij Menzis) bieden de meest complete vergoeding. Dit zijn de enige twee die voor 2017 alle genoemde vormen van mantelzorgondersteuning aanbieden.

Ook opvallend: de Module Zorg&Herstel van FBTO voor €0,99 cent per maand. In deze aanvullende zorgverzekering is (na toestemming) vervangende mantelzorg opgenomen met 100% vergoeding met een maximum van €750 per jaar. Ohra, Delta Lloyd, De Friesland en OZF Achmea bieden aanvullende pakketten aan met een vergoeding voor mantelzorg.

Een aantal verzekeringen biedt helemaal geen vergoeding aan voor mantelzorg, zo melden de Consumentenbond en ZorgverzekeringWijzer.nl. Dat zijn voornamelijk online verzekeraars (Anderzorg, Besured, Bewuzt, C4Me, CZdirect, Ditzo, HEMA, Ik!, Kiemer, National Academic, Promovendum, ZieZo).

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X