Wij steunen mantelzorgers die opstaan

Misschien heb je iets meegekregen van de commotie rond het mantelzorgcompliment in een gemeente in Nederland. Het was te lezen in het AD, de Telegraaf en te zien bij Hart van Nederland. Wat is hier aan de hand met de waardering van mantelzorgers?

Jaarlijks ontvangen mantelzorgers vanuit de gemeente het zgn. mantelzorgcompliment als waardering voor hun inzet. De gemeente krijgt hier geld voor vanuit de overheid. Helaas is dit geld niet geoormerkt, dus is het vrij besteedbaar op alle posten van de gemeentelijke begroting. Er hoeft hiervoor geen verantwoording afgelegd te worden.

Iedere gemeente is dus vrij om te bepalen hoe ze hun waardering voor de inzet van mantelzorgers laten zien. Hier gaat het dus mis en wordt het een landelijk probleem. Daar waar je in de ene gemeente een waardebon van € 200 krijgt, geeft de andere gemeente helemaal niets of een kleinigheid.

En het is deze kleinigheid die mantelzorgers (en hun zorgvragers) in het verkeerde keelgat is geschoten. De betreffende gemeente besloot dus om hun waardering te uiten met een klein doosje streekproducten. Een stroopwafel, een zakje pinda’s, een chocolaatje en een stukje kaas. Als klap op de vuurpijl bleken enkele producten over of bijna op de datum te zijn. Dit is geen blijk van waardering, maar het laat vooral zien hoe betrokken deze gemeente is bij zijn mantelzorgers.

Twee mantelzorgers lieten het er niet bij zitten. Zij startten een petitie en schreven de gemeente aan. De pers pikte het verhaal op. Inmiddels zijn de eerste vragen gesteld in de gemeenteraad en is er contact geweest met de wethouder. In een reactie zegt zij o.a. dat het nieuwe mantelzorgbeleid is vastgesteld na gesprekken met 36 mantelzorgers. Let wel, 36 van de 26.000. En deze willen i.p.v. de mantelzorgwaardering liever een informatiepunt ter waarde van € 100.000?

Eigenlijk best schaamteloos om geld dat bestemd is voor mantelzorgers te besteden aan een informatiepunt omdat je als gemeentelijke organisatie je eigen informatievoorziening blijkbaar niet op orde hebt. Het geld gaat dus niet naar mantelzorgers die diezelfde gemeente heel veel geld besparen. Nog steeds blijft de vraag: waar blijft dan de rest van de 0,7 miljoen?

Deze gemeente laat het ontvangen budget niet ten goede komen aan het welzijn van mantelzorgers. Sterker nog, in hun niet-betrokken handelswijze slepen ze ook nog lokale ondernemers mee. Want de producenten van de stroopwafels en de nootjes kregen in de zomer al de opdracht om de spullen aan te leveren. Deze artikelen hebben dus zeker ergens 10 weken gelegen voordat ze in de doosjes werden verstuurd naar mantelzorgers. Dat wisten deze ondernemers niet, maar hun naam staat er wel op.

Dit doosje heb ik ook gekregen. Ik ken deze gemeente, deze ondernemers en deze mantelzorgers. Samen met Mantelzorgelijk sta ik volledig achter de actie van deze twee mantelzorgers. Het wordt tijd om dit soort zaken bloot te leggen en de realiteit te laten zien. Loop je ook tegen dit soort zaken aan? Laat het ons weten, want wij steunen mantelzorgers die opstaan. Maar daar hebben we jou bij nodig! We zijn lotgenoten, deelgenoten en bondgenoten.

Word vriend van Mantelzorgelijk.

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top