skip to Main Content

Waarover mantelzorgers niet (horen te) spreken

Via mail krijgen wij diverse mails binnen met hulpvragen. Dit keer delen we een vraag van mantelzorger Fred:

“Jarenlang ben je nu mantelzorger voor je partner. Je kookt, poetst, wast, strijkt, chauffeert, verzorgt de wonden en soms als het mis gaat verschoon je je partner. Zij vindt een vanzelfsprekende zaak. “Dacht je dat ik het niet liever zelf doe !” zegt ze als anderen je prijzen. Van alle kanten wordt hulp aangeboden maar we kunnen het zelf wel. Je had zoveel plannen. Als ik met pensioen ben ga ik ……!!! Vergeet het maar. Je relatie verandert. Je hebt het gevoel alleen maar mantelzorger te zijn. Een knuffel is alleen nog nodig als ze zich erg slecht voelt, een terugval heeft. “Hou me eens vast, ik heb het moeilijk !” Verder al jaren geen lichamelijk contact, geen knuffel en al zeker geen seks. Over dat laatste valt niet te praten. Je hebt daar begrip voor, maar hebt zelf wel nog behoeften.

Maar je doet het allemaal uit liefde ! Is  dat nog zo ? Is het niet veel meer uit plichtsbesef, uit een verleden dat je samen hebt, i.v.m. kinderen en kleinkinderen ?

Je kunt een rolstoel krijgen, een hoog-laag-bed, (na de nodige gevechten) enkele uurtjes poetshulp, een gesprek met een professional, een nieuwsbrief. Maar met een lotgenoot je onmacht bespreken, zonder gêne vertellen wat er in je omgaat, een knuffel, misschien zelfs nog wat meer intimiteit ?

Je overweegt je profiel op een datingsite te zetten. Maar dat is geen optie. Je gaat je verhaal toch niet delen met mensen die zich niet kunnen verplaatsen in jouw situatie ! Je laat je partner niet in de steek, maar om het vol te houden heb je meer nodig dan hulpmiddelen, complimentjes van anderen en af en toe eens er tussenuit. Maar daar zijn geen datingsites voor. Is het geen optie voor jullie om zo’n site op te zetten of een gerenommeerde datingsite te stimuleren om dit te doen ? Waar alleen mensen op kunnen die ‘in hetzelfde schuitje zitten’.  Waar de privacy gewaarborgd is, zonder nep-profielen, verdeeld in regio’s vanwege korte reistijden/niet lang weg kunnen. Ik ga niet uit van fysiek contact in deze tijd, maar een chat-, mail, app-contact met een mantelzorger in dezelfde situatie, zou erg prettig zijn.”

Als je je herkent in dit verhaal en contact zou willen, mail dan naar : wildran@ziggo.nl.

 

Redactie Mantelzorgelijk

Redactie Mantelzorgelijk

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X