Een zware hartaanval heeft invloed op je bankrekening – gastblog van Cilla

Afgelopen weekend was het weer zover. We maakten ons opeens zorgen. Dat was lang geleden. Dit keer over geld. Want de hartaanval heeft niet alleen invloed op Vriend zijn lichaam, ook op zijn bankrekening.

Sinds UWV drie weken geleden belde om een afspraak te maken over zijn WIA-aanvraag, loopt Vriend rond met een knoop in z’n maag. Ik ook. Maar we zeiden het niet tegen elkaar. Tot afgelopen zaterdag.

Toen kwam de WIA en de afspraak bij het UWV toevallig ter sprake. En gelijk voelden we de spanning over onze financiële toekomst. Een onderwerp dat we angstvallig mijden omdat we er verdrietig van worden. En boos.

Minder inkomsten
Maar opeens maakten we ons druk, terwijl we tegenwoordig zo ons best doen om pas met moeilijke dingen te dealen als het zover is. De feiten zijn hard. Fulltime werken zit er niet meer in. We gaan er dus op achteruit. En niet zo’n beetje ook. We hebben al een hele poos minder inkomsten.

Nu hij in december twee jaar ziek is, beslist het UWV of hij in aanmerking komt voor een uitkering die je krijgt als je door ziekte niet of minder kunt werken. Maar dan nog. Hij zal nooit meer verdienen wat hij verdiende.

Voorheen maakten we ons geen zorgen over onze financiën. Het past ook niet bij ons. Want voor de hartinfarct hadden we het op financieel gebied goed. We hoefden niet extreem veel te verdienen, waren geen yuppen, het was gewoon prima. Met het geld dat er binnenkwam, konden we op onze manier doen wat we wilden.

Dubbeltje omdraaien
We moeten ons leven dus niet alleen aanpassen vanwege zijn gezondheid, maar ook vanwege geld. Waarschijnlijk kunnen we geen verre reizen meer maken. En dat is naar voor een stel dat graag de wereld ontdekt. Misschien kunnen we geen ander huis kopen en zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn dus vooral bang dat we voortaan ieder dubbeltje moeten omdraaien.

En dan komt het relativeren weer om de hoek kijken: we hebben nog een dak boven ons hoofd, Vriend had dood kunnen zijn, er zijn ergere dingen in de wereld, wel meer mensen gaan zuinig om met geld en angst is een slechte raadgever. Of wat dacht je van spreuken als ‘laat gaan wat was, accepteer wat is en omarm wat komt’. Maar accepteren is nog niet echt mijn ding, merk ik.

Onzekerheid
Want het idee over hoe we ons leven zouden leiden is weg. En natuurlijk, je weet nooit hoe het leven loopt. Je kunt niets plannen. Maar maakt niet iedereen toekomstplannen?

Binnenkort is de onzekerheid voorbij. Eindelijk. Na twee jaar. Terwijl ik dat schrijf, springen de tranen in m’n ogen. Blij dat we weten waar we aan toe zijn, maar ook zo bang voor wat dat dan zal zijn…

cilla-1Hartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver,
(eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top