skip to Main Content
Zorgwethouder: Mantelzorgcompensatie Voor Zzp’ers Is Flauwekul

Zorgwethouder: mantelzorgcompensatie voor zzp’ers is flauwekul

image-4687589Rene Peters is wethouder voor zorg in de gemeente Oss. Hij schrijft regelmatig blogs op zijn website, waarin hij zijn mening geeft over actuele politieke zaken. Zo ook over de vraag of zzp’ers die mantelzorg verlenen, recht hebben op compensatie. En daar heeft Mantelzorgelijk-blogger Barbara dan weer een mening over.

Een op de vijf zzp’ ers verleent zorgtaken. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia. Iets meer dan de helft van de zelfstandigen ervaart tijdgebrek. En graag zouden zij financieel gecompenseerd willen worden voor hun zorgtaken. Dat snap ik best. Maar ik vind het ook grote flauwekul.

Vooral zzp’ers tussen de 51 en de 60 jaar oud zijn betrokken bij mantelzorg. Waarschijnlijk omdat hun ouders gemiddeld tussen de 75 en de 85 jaar oud zijn. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan. Maar ik vermoed dat het percentage mantelzorgers van mensen in loondienst tussen de 51 en 60 jaar oud ook heel hoog is. Ook die mensen ervaren tijdgebrek. En er is geen werkgever die deze werknemers extra geld geeft om voor hun ouders te zorgen.

Wat mij zo stoort aan dergelijke onderzoeken zijn niet de conclusies. Mantelzorgers hebben het ook vaak zwaar. En druk hebben ze het zeker. Maar binnen redelijke grenzen hoort er wel een beetje bij natuurlijk. Zolang je kind bent zorgen je ouders voor jou. Als volwassene zorg je voor je kinderen. En als je eigen ouders hulpbehoevend zijn, dan kijk je daar wat extra naar om. Dat is niet leuk of gemakkelijk. Maar zo heel bijzonder is het ook weer niet.

MZ opinieBarbara: Een wethouder die zijn persoonlijke mening niet onder stoelen of banken steekt, dat is ook eens leuk. En CDA’er Peters maakt het meteen duidelijk: hij vindt het ‘grote flauwekul’ om zzp’ers te gaan compenseren voor mantelzorgtaken. Werknemers krijgen immers ook geen extra geld. Klinkt helder: niet met twee maten meten.

Maar Peters’ argumentatie is lang niet zorgvuldig. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers in Nederland die wél investeren in werknemers met (langdurige) mantelzorgtaken. Lang niet allemaal, natuurlijk. Er is een lange weg te gaan. Maar toch: in overleg met hun werkgever kunnen veel werkende mantelzorgers inmiddels extra uren opnemen, ze kunnen beroep doen op het zorgpotje van de zaak, afspraken maken met de Arbo of andere compensatie op maat krijgen. 

ZZP’ers hebben dat allemaal niet. Er is geen enkele opdrachtgever die zegt: “Wij willen u graag een paar euro extra per uur betalen, als compensatie voor de mantelzorg die u verleent.” Sommige zelfstandigen kunnen hun uurtarief zélf aanpassen, of hun opdrachten daarop afstemmen. Maar honderd duizenden anderen hebben geen keus. Zij hebben niet vrijwillig gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap, maar zijn hun positie als zzp’er ingedraaid omdat ze geen ander werk konden vinden. Deze mensen leveren nú al een topprestatie voor zeer weinig loon. Juist voor hen ligt overbelasting op de loer. En zonder recht op ziekteverlof of WW draaien deze mensen meteen de bijstand in.

Beste wethouder Peters, als u écht niet met twee maten wilt meten, moet u daar naar kijken. Want ferme taal uitslaan op kosten van mensen die geen keus hebben, dat is pas ‘grote flauwekul’.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X