Zorgrobot Zora reikt helpende hand

Toekomst_zorgrobotWe horen er de laatste weken weer veel over; Zorgrobots die kunnen helpen bij het verzorgen van mensen. Er zijn allerlei taken voor de robot te verzinnen, maar wat willen we als samenleving? Hoe kijken patiënten naar robots, en wat is het gevoel bij de zorgverleners? Iedereen ziet dat dat de zorg onder druk staat. Mensen worden steed ouder en er zijn steeds minder handen beschikbaar. Zijn er straks nog genoeg handen om de vele ouderen en zieken te verzorgen? Zorgrobots kunnen patiënten en zorgverleners helpen. Vaak is de taak van een robot om een oogje in het zeil te houden of om acht uur het journaal op te zetten. Zo kunnen zorgverleners meer tijd besteden aan de werkelijke zorg.

De zorgrobot wordt op diverse manieren ingezet. Regelmatig helpen zorgrobots artsen en doctoren nu al bij onderzoeken of chirurgische ingrepen. Een bekende operatierobot is de Da Vinci waarbij de chirurg de operatie via de zorgbot uitvoert. Andere ontwikkelingen zijn een actieve rol van de zorgrobots in de feitelijke zorg en de sociale interactie met patienten. De verwachting is dat er over een aantal jaren een tekort aan handen is aan het bed en de zorgrobots taken moeten overnemen.
Huize Elisabeth in Vught experimenteerde in 2014 al met een zorgrobot ‘Zora’ die  de eerste zorgrobot in Nederland is. Ze is gemaakt in Belgie. Het EO-programma Dit is de Dag zond vorig jaar een reportage uit vanuit de huiskamers in Vught. Zora begeleide daar o.a. de Bingo en de gymnastiekoefeningen.

Momenteel  experimenteert Zorgorganisatie Opella in Bennekom bij dementerende bewoners met de zorgrobot. “Deze ouderen zijn vanwege hun dementie Zora soms al na 5 minuten vergeten. Maar het positieve gevoel dat ze krijgen, blijft uren bestaan”, zegt woonbegeleider John Van Hunnik tegen de Gelderlander. Het kleine robotje maakt de tongen flink los bij de dementerende ouderen en zet hen ook aan het bewegen. Van Hunnik: “Zo was er een meneer die nooit aan gym mee wilde doen, maar toen Zora ging bewegen, deed hij wel mee.” Opella zoekt nog wel vrijwilligers die Zora kunnen besturen. Zo kan de robot zo veel mogelijk worden ingezet. Zora gaat in Bennekom geen werknemers vervangen, het levert nu zelfs meer werk op. Volgens Hunnik gaat het echt om het welbevinden van de mensen. Op de meeste cliënten blijkt Zora een ‘ontwapenend’ effect te hebben. Eerlijk is eerlijk, ik moet er best even aan wennen… Mij benieuwen hoe snel er Zora’s ingezet gaan worden in verpleeginstellingen.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top