skip to Main Content

Zorgen doe je samen! #mantelzorg

Waarom hebben veel mantelzorgers van mensen die nog thuis wonen vaak het gevoel dat ze alleen staan voor de zorg van hun dierbare? Velen hebben wel degelijk een zorgkring om zich heen staan van thuishulp, thuiszorg, huisarts en/of behandelend arts.  En toch voelt het vaak niet als samen zorgen.  In plaats van samenwerken om de – best zware –  zorg klus te klaren, staan de verschillende partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar.

Hoe komt dit toch? Is het omdat zorgprofessionals niet echt bekend zijn met het fenomeen mantelzorg ? Vaak worden wij mantelzorgers door hen gezien als eigenwijs, lastig, star en betweterig. Maar komt die ‘eigenwijsheid’ niet juist omdat wij onze dierbare uiteindelijk het beste kennen? Alles wat wij willen, is het allerbeste voor de persoon waar wij veel om geven. Elke persoon is anders, ook personen die ziek zijn. Niemand is en heeft hetzelfde. Dat vraagt om een bepaald soort maatwerk, zoals in zoveel branches het geval is. Het enige wat men nodig heeft om maatwerk in een thuis zorg situatie te kunnen leveren is goede, onderlinge communicatie en samenwerking tussen de verschillende partijen.

Samenwerking

Samenwerken kan worden gedefinieerd als: je gezamenlijk inzetten om een bepaald doel te bereiken. Samenwerking vindt plaats tussen meerdere personen, in een groep of zelfs tussen meerdere groepen. Kunnen samenwerken wordt gezien als een belangrijke competentie, en terecht want het is een efficiënte manier om doelen te bereiken. Iedere persoon of elke groep binnen een samenwerkingsverband  beschikt over een bepaalde expertise. En al die kennis of expertise bij elkaar, maakt dat je successen kan behalen. Neem de bouwsector, daar is het heel normaal om samen te werken. Een aannemer die een huis bouwt, beschikt bijvoorbeeld over een grote groep mensen die zich elk op hun eigen wijze hebben gespecialiseerd. Een metselaar kan op die manier efficiënt en snel een muur bouwen, maar voor het leggen van een houten vloer zal de aannemer een beroep moeten doen op zijn timmerman. De aannemer kan het niet alleen. Door middel van onderlinge samenwerking proberen zij om hun doel – het bouwen van een huis – te verwezenlijken.
Of neem een ziekenhuis. De behandeling en verzorging in een ziekenhuis gebeurt altijd in teamverband: meerdere artsen en verpleegkundigen zijn bij een behandeling betrokken. Vaak is voor een goed herstel ook bijvoorbeeld een fysiotherapeut of ergotherapeut nodig.  Het zou toch een zooitje worden, als deze teamleden niet met elkaar zouden samenwerken of communiceren! Denk je eens in wat de gevolgen zouden kunnen zijn!

Dus waarom kan dat in een thuissituatie vol zorg dan niet?

Ik wil zeker niet alle gevallen over één kam scheren hoor. Maar uit verhalen van andere mantelzorgers kan ik opmaken dat mijn zussen en ik echt niet de enige zijn, die het zo ervaren. Constant irritaties, frustraties en het gevoel aan een dood paard te trekken. Doodmoe worden wij mantelzorgers daar van! We zijn niet tegen zorgprofessionals. We hebben niet de intentie om lastig te zijn. Alles wat we willen is het beste voor onze ouders, kinderen of andere dierbaren.

Volgens mij is het echt niet zo moeilijk om het wél te laten werken. We hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen: het beste voor degene die zorg nodig heeft. We zullen moeten samenwerken en communiceren want niemand kan de zorg alleen dragen.

ZORGEN DOEN WE SAMEN!

Marjolijn Bruurs

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X