Zorgen over “morgen”….

Op het platform wordt gevraagd waar we niet van kunnen slapen en of we die ervaring willen delen in de serie “Waar lig jij wakker van als mantelzorger?” Als mantelzorgveteraan wou ik mijn bijdrage aanleveren, eenmaal bezig bedacht ik om er een blog van te maken.

Want waar ik als mantelzorger van wakker lag in het verleden is voor mij direct geen zorg meer. Tot vorige week de campagne “Praat vandaag over morgen” vanuit de overheid verscheen. Sindsdien ben ik ook niet meer zo snel in dromenland als ik zou wensen….

Onzekerheid:

Persoonlijk ben ik nogal sceptisch over het idee dat de maatschappij voor elkaar zal zorgen, vooral gezien de personeelstekorten in de zorgsector. Dat kunnen we toch niet zomaar even oplossen door de mensen te vragen na te denken over hoe ze oud willen worden en van wie ze zorg kunnen ontvangen? Het is moeilijk voor mensen om dit te voorspellen, het kan ze angstig maken die onzekerheid over de toekomst. Dit met name voor de oudere generatie waarvan het netwerk steeds kleiner wordt.

Gevolgen:

Hoe gaat dat voor mij uitpakken (mocht het ooit zover komen) na 20 jaar mantelzorgen met met gevolg van minder inkomen, gezondheidsproblemen, en geen eigen gezin? Wat gaat het voor mantelzorgend Nederland betekenen?  Het idee dat de maatschappij voor elkaar zal zorgen zal betekenen dat juist zij de last van de zorg (nog meer) zullen dragen. Dit kan gevolgen gaan geven, vooral als er geen adequate ondersteuning beschikbaar komt voor ze.

Welke gevolgen dit kan geven is te lezen in onze serie Veel voorkomende gevolgen van mantelzorg

Persoonlijke zorg:

Dat we als maatschappij meer naar elkaar om moeten kijken sta ik achter, ondersteuning van buren en vrienden kan waardevol kan zijn als aanvulling op.., maar het kan niet als vervanging worden bedacht voor zorgverlening. Het idee dat buren elkaar moeten gaan douchen (als voorbeeld) is persoonlijke verzorging, wat een intiem en vaak gevoelig aspect van zorg is.

Deze persoonlijke zorgtaken vereisen niet alleen fysieke handelingen, maar ook respect voor de privacy, waardigheid en autonomie van de persoon die zorg ontvangt. Dat buren elkaar helpen met bepaalde taken is wenselijk, maar het is belangrijk om rekening te houden met de grenzen van wat passend en comfortabel is. Wie nu denkt: wat is nu eigenlijk je probleem? Beeld je dit eens in: zie jij jezelf al staan voor je buren in heel je kwetsbaarheid?

Recht op zorg:

Dus ja, ik maak mij zorgen, helemaal als ik dan ook nog eens een artikel voorbij zie komen van ene mevrouw Westerlaken met haar advies aan de overheid: “Beperk het recht op zorg” Voor haar geen issue, ze zal waarschijnlijk met haar inkomen privé-zorg in kunnen huren en kostbare hulpmiddelen met gemak kunnen betalen. Voor “Jan-met-de-pet” zal de overheid toch nog ook de verantwoordelijkheid moeten nemen.

Om te beginnen door het aanpakken van de personeelstekorten in de zorgsector, het in bescherming nemen van de mantelzorger en het waarborgen van kwalitatieve zorg voor iedereen. Dit i.p.v. simpelweg mensen aan te moedigen om zelf oplossingen te vinden. Oplossingen vinden voor problemen die notabene grotendeels door eigen misbeleid ooit zijn ontstaan…

Rest mij nog één vraag over de campagne “Praat vandaag over morgen” Ik hoor het als de boodschap “bereid u voor en neem uw verantwoording voor later”  Dan vind ik het vreemd dat er voor mantelzorgend Nederland nog steeds geen fatsoenlijk beleid is, ondanks dat het al jaren plan van aanpak was om deze groep zorgverleners zoveel mogelijk in te zetten.

Wanneer neemt de overheid hun verantwoording hiervoor, of blijven ze daar liever over zwijgen en gokken erop dat mantelzorgend Nederland dit gewoon blijft slikken voor zoete koek?

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top